Hlavní obsah

Lyžování v cizině bez pojištění může přijít draho

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžování v cizině bez cestovního pojištění může celou rodinu finančně zruinovat. Myslet by na to měl každý, kdo se chystá za zimními radovánkami do Alp nebo jiných hor v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Lyžování v zahraničí bez sjednaného pojištění vás může finančně zruinovat.

Článek

Dobrá pojistka vám totiž může zachránit až stovky tisíc korun za případné lékařské ošetření. Za pár korun získáte jistotu, že za vás pojišťovna zaplatí veškeré náklady na případné léčení nebo škody, které někomu na sjezdovce způsobíte.

Zdravotní komplikace, úraz, ztráta zavazadel nebo škoda, kterou způsobíte někomu jinému – to jsou situace, které při cestách do zahraničí mohou připravit spoustu nepříjemných chvilek a způsobit velké finanční problémy. Podle průzkumů přesto až každý sedmý Čech vyjíždí do zahraničí nepojištěný, zvláště jde-li o cesty na pár dní.

„Zimní čas jezdí Češi trávit na svahy alpských kopců zejména do Itálie, Rakouska nebo Francie. Nejvíce pojistných událostí zaznamenáváme hlavně v únoru a březnu, tedy v období jarních prázdnin,“ upozorňuje na nejrizikovější zimní období Jana Konvalinová, vedoucí odboru cestovního pojištění pojišťovny Kooperativa.

Výhodu mají podle ní držitelé mezinárodních platebních karet, které většinou obsahují jako bonus také cestovní pojištění. Řada platebních karet však cestovní pojištění neobsahuje vůbec nebo jen v omezeném rozsahu. V některých případech musíte pojištění „aktivovat“, tzn., že pojištění platí například až po prvním použití karty v zahraničí.

Proto je vhodné si předem ověřit, jaká rizika a výši pojistného plnění vám vlastnictví konkrétní karty kryje, a případně tento rozsah doplnit o pojištění dalších rizik či vyššího plnění v rámci individuálně sjednaného cestovního pojištění.

Příklady cen za lékařskou péči
ZeměAmbulantní ošetřeníLékyHospitalizace
NěmeckoOrdinanční poplatek 10 eur10 % ceny (max. 10 eur)10 eur/den
RakouskoNemocenský lístek 3,63 eura4,35 eura/položka (lék)8-9 eur/den
Zdroj: Kooperativa

V případě cestování po Evropě by měl podle odborníků pro léčebné výlohy stačit limit kolem 1,5 miliónu korun. Cestovní pojištění je možné uzavřít ve většině případů přes internet, zároveň navíc většinou získáte i slevu z pojistného. Některé pojišťovny pro milovníky zimních sportů připravily speciální pojištění zimní výbavy.

Například Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) nabízí k vybranému cestovnímu pojištění formou připojištění balíček Zima Plus. Stojí od 15 korun na den a zimní výbavu mají klienti pojištěnou jak pro případ zničení, tak i pro případ odcizení.

„Navíc v případě poškození či odcizení budou pojištěnému uhrazeny náklady spojené s pronájmem náhradního vybavení. Dále toto pojištění poskytuje pojistnou ochranu spojenou s proplacením nevyužitého skipasu v důsledku zranění pojištěného nebo kvůli uzavření přepravních zařízení v lyžařském středisku pro zhoršené klimatické podmínky,“ informovala mluvčí ČPP Renata Čapková.

Připojištění Prosporty od Kooperativy zase kryje i škody způsobené nejen na přepravované sportovní výbavě, včetně nosičů a tzv. rakví, ale i na vozidle, kterým výbavu vezete.

Modrá kartička náklady nepokryje

Na hory do zahraničí Češi nejčastěji jezdí vlastním autem. Třeba Kooperativa klientům nabízí asistenční službu Holiday, která jim v případě nehody nebo poruchy zajistí potřebnou pomoc, tedy opravu, odtah nebo zapůjčení náhradního vozidla, ale třeba i služby náhradního řidiče pro cestu zpět do ČR, pokud by se řidič posádky zranil a nemohl pokračovat v jízdě.

Cena za tuto asistenční službu je rozdělena podle délky pobytu v zahraničí, do 10 dní včetně zaplatí klient 280 korun, od 11 do 30 dní včetně je pojistné 440 korun. Platnost je shodná s platností cestovního pojištění.

Češi se při cestách po Evropě často spoléhají jen na modrou kartičku zdravotní pojišťovny, tzv. evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten jim ale náklady na případné ošetření zpravidla nepokryje. Platí totiž jen ve státem provozovaných zařízeních, nezahrnuje asistenční služby, transport do nemocnice ani převoz zpět do Česka.

Případná repatriace nemocného do ČR může vyjít sanitkou na 60 tisíc korun a leteckým speciálem až na 300 tisíc korun. Zásah horské služby například v Rakousku vyjde na šest tisíc eur, tj. 170 tisíc korun.

Navíc musíte počítat s úhradou poměrně vysokých spoluúčastí.

Reklama

Související články

Dovolená na horách bez pojištění je hazard

Špatné sněhové podmínky, bezohledná a rychlá jízda, alkohol nebo třeba nesprávně odhadnutý terén mohou mít za následek nehodu na sjezdovce. Nehodu, při níž...

Výběr článků

Načítám