Hlavní obsah

Vymahači vyhrožují dlužníkům likvidací

Právo, Jindřich Ginter

Vymahači nezřídka šikanují lidi a vyhrožují jim likvidací. Kvůli směnkám, ale i pro pár stokorun. Jen za letošních devět měsíců policie řešila už přes tisíc případů takového vydírání. A to jsou jen situace, o nichž se policie dozví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přibývá totiž dlužníků, z nichž nelze vymoci peníze soudní cestou. Vykazují minimální příjem, prakticky žádný majetek. Exekutorům se je nevyplatí nahánět. Navíc jsou pohledávky ve výši pár desítek tisíc pro ně ztrátové.

Mnozí lidé si také nadělají závazky v podstatě na ulici. O život šlo letos třeba dvacetiletému mladíkovi z Vyškova. Půjčil si od známého svého známého na čestné slovo 35 tisíc. Jenže neplatil, a tak si věřitel najal partu svalovců z Olomouce.

Nejdříve dlužníkovi sebrali klíče a doklady od půjčeného auta a odjeli. „Zaplať, a vrátíme ti ho,“ zněl jednoduchý požadavek. Pod příslibem vrácení vozidla následně dlužníka vlákali do jednoho z domů v Prostějově. Tam po něm pod pohrůžkou násilí opět požadovali úhradu. Když jim řekl, že nemá z čeho zaplatit, přinutili ho k podepsání prázdné směnky.

Nutili barmana zaplatit za kámoše

Věc začala šetřit policie, která sehnala dostatek důkazů na šéfa vymáhací party. Obvinění ze zločinů loupeže a vydírání mu ale už doručovala do vazební věznice, kde již seděl za jinou trestnou činnost. Hrozí mu až deset let.

Do potíží se dostávají i lidé, kteří chtějí kamarádovi s půjčkou pomoci a upíší se jako ručitelé. Například sedmatřicetiletý najatý výběrčí z Písku v dubnu požadoval od provozovatele baru, aby proplatil směnku na blíže neurčenou částku, na níž barman figuroval coby ručitel dlužníka.

Směnka je právní dokument, jehož držitel – jednatel jedné místní firmy – se tedy mohl obrátit na soud. Jenže soudní procesy jsou zdlouhavé a stává se také, že směnku pro formální nedostatky neuznají. A když už ano, tak dlužník či jeho ručitel už mezitím skryjí majetek i peníze, pokud nějaké mají.

Držitel směnky se tedy rozhodl jednat rázněji a najal si výběrčího. Ten ručiteli a jeho družce podle policie vyhrožoval, že pokud nezaplatí, tak je zlikviduje. Výhrůžky trvaly zhruba tři měsíce, než se do věci vložila policie a zahájila trestní stíhání vymahače.

Šikanoval invalidu

Nejde o ojedinělý případ. Například třicetiletý muž z Hranic na Olomoucku šikanoval invalidu smyšleným dluhem, až z něj postupně dostal osmnáct tisíc korun. Pachateli hrozí za vydírání až čtyřleté vězení.

V Českých Budějovicích zase řešili před časem případ, kdy 45letý vymahač kvůli několika desítkám tisíc dlužníka chytil, odvlekl ho na upuštěné místo, tam ho svázal a bil.

Pro pouhých 400 korun neváhal škrtit 59letý muž z Rokycanska 23letou ženu. Hrozí mu za to šest měsíců až čtyři léta vězení nebo peněžitý trest.

Hrubou sílu kvůli 1800 korunám použili nedávno i 18letý mladík z Hradce Králové s 21letým cizincem. V podvečer přistoupili na náměstí k 34letému muži s tím, že mladšímu z nich prý dluží peníze za řetízek, který si měl v minulosti přisvojit.

„Vyvlekli napadeného do uličky, kde starší z dvojice muže udeřil do tváře a poté ho přidržel zezadu za ruce, zatímco druhý jej prohledával. Z kapsy kalhot vytáhl poškozenému peněženku, kde však nebyly žádné peníze, pouze občanský průkaz, který si násilník ponechal,“ řekla Lenka Burýšková z policejního ředitelství Královéhradeckého kraje

„V druhé kapse kalhot nalezl mobilní telefon, přičemž SIM kartu vyndal a hodil na zem. Poškozenému poté sdělil, aby přišel druhý den na hlavní nádraží a přinesl 1800 korun, jinak bude zbit,“ dodala Burýšková.

Oběma útočníkům hrozí v maximální výši až deset let trestu odnětí svobody, pokud už mají za sebou obdobné skutky.

Reklama

Výběr článků

Načítám