Hlavní obsah

Svůj první mobil mají děti nejčastěji v osmi letech

Právo, Jiří Novotný

První mobil dostávají v Česku děti nejčastěji v osmi letech a více než třetina z nich má lepší telefon než jejich rodiče. Vyplynulo to z průzkumu, který pro společnost Cetelem uskutečnila nyní v září agentura Stem/Mark.

Foto: Profimedia.cz

Často má dítě lepší mobil než jeho rodiče. Ilustrační foto

Článek

„Téměř každý osmý rodič se kvůli telefonnímu přístroji pro potomka musel uskrovnit. Šetřit na sobě jen proto, aby dítě mělo mobilní telefon, by byla ochotná i další třetina rodičů. Většina (57 procent) by ale svému dítěti mobilní telefon za každou cenu nepořídila,“ uvedla mluvčí Cetelem Barbora Minksová.

Nejčastějším důvodem, proč rodiče dítěti telefon pořizují, je možnost kdykoli se s ním spojit a také je lépe kontrolovat. To, aby nezaostávalo za dětmi v kolektivu, je důvodem pro devět procent rodičů. Čtrnáct procent přiznává, že podlehlo naléhání potomka, a 15 procent rodičů chtělo, aby se dítě naučilo zacházet s moderními technologiemi.

Většinou smartphone

Přes polovinu dětí dostalo přístroj nový a dalších 30 procent ho zdědilo po jiném členovi rodiny. Od prarodičů má mobil šest procent dětské populace. Pouhých pět procent dětí si ho pořídilo z kapesného nebo brigády a čtyřem procentům koupili rodiče telefon v bazaru.

Z dětí, které mají mobil, vlastní podle průzkumu Stem/Mark plné dvě třetiny chytrý telefon. Více než třetina rodičů také přiznala, že jejich dítě má lepší přístroj než oni, a dalších 32 procent uvedlo, že mobil jejich potomka je srovnatelný s jejich vlastním.

„Rodiče by měli vybírat mobilní telefon za rozumnou cenu. Přece jen je třeba počítat s tím, že dítěti spadne nebo že ho ztratí. Klasický tlačítkový telefon však již brzy nebude stačit. S ovládáním chytrého telefonu děti problém nemají a tyto přístroje jsou dostupné i v nižší cenové hladině,“ uvedla na serveru Peníze.cz ředitelka marketingu T-Mobile pro domácnosti Dana Tomášková.

Volání je třeba vzít pod kontrolu

Notným problémem ovšem bývá, jak dětem zabránit, aby volaly příliš, a neohrožovaly tak rodinný rozpočet.

„Jestliže rodiče chtějí udržet útratu potomka v měsíčním limitu zhruba 200 Kč, je nejvhodnější variantou předplacená karta. Při útratě od 200 Kč výše však může být lepší paušál. A s dítětem, které pravidelně dostává slušné kapesné, je určitě dobré udělat dohodu, že si útratu nad limit bude hradit samo,“ doporučuje Tomášková, jak se této rodičovské starosti zbavit.

Anketa

Jakým způsobem získá vaše dítě mobilní telefon?
Koupím mu ho (nový)
36,3 %
Koupí si ho (nový)
9,5 %
Dostane přístroj z bazaru
3,6 %
Zdědí starší přístroj po někom z rodiny
50,6 %
Celkem hlasovalo 1175 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám