Hlavní obsah

Napadení s trvalými následky může být pro rváče finanční konečná

Právo, Jindřich Ginter

Rváče může nově finančně zruinovat, když někoho zmlátí tak, že má dlouhodobější následky. Kromě trestního stíhání za ublížení na zdraví totiž na ně může být uplatněn nový občanský zákoník. Ten zrušil do loňska platné tabulky pro odškodňování a nechává hranici neomezenou. Záleží pak, jak právníci zabojují a jak soudci rozhodnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Možná výše odškodnění za ublížení na zdraví se s příchodem nového občanského zákoníku zásadním způsobem zvyšuje. Náhrada bolestného by měla být zjednodušeně řečeno dvojnásobná,“ potvrdil Právu právník Petr Novák z advokátního projektu vasenaroky.cz.

V případě náhrady ztížení společenského uplatnění to bude ještě dramatičtější. „To se pak můžeme bavit i o miliónech. Nový systém bude zohledňovat konkrétního poškozeného a dopady na jeho soukromý i pracovní život,“ zdůraznil Novák.

Takovým případem může být právě rvačka, ze které se bude snažit poražený získat náhradu škody.
Petr Novák z projektu vasenaroky.cz

Náhrada škody na zdraví zahrnuje i náhradu za ztrátu na výdělku, náklady spojené s péčí o poškozeného nebo jeho domácnost a hotové náklady za léčbu. Podle Nováka reálnost získání větší náhrady škody na zdraví podpořila také nedávno zveřejněná metodika Nejvyššího soudu týkající se odškodňování.

„Metodika sice není závazná, ale lze předpokládat, že bude fakticky ve většině případů soudy využívána,“ konstatoval.

Předpokládá, že začnou přibývat případy, které by dříve poškození neřešili. „Takovým případem může být právě rvačka, ze které se bude snažit poražený získat náhradu škody,“ dodal Novák.

To se může týkat například dvaadvacetiletého muže ze Sokolova. Ten v Karlových Varech loni v červenci těžce zmlátil třiapadesátiletého muže tak, že ještě v prosinci ležel v nemocnici. Policie ho obvinila z těžkého ublížení na zdraví, kde je sazba tři až deset let. Navíc může jen doufat, že se muž na něm nebude hojit i finančně.

Provokoval jsi? Máš smůlu

Právník Petr Novák ale zdůrazňuje, že pokud škoda vznikne i v důsledku chování poškozeného, tak se povinnost k náhradě škody výrazně sníží. „To by mohl být případ, že by například poškozený rvačku vyprovokoval nebo by v jejím průběhu podporoval její pokračování. Právě u rvačky předpokládá aktivní zapojení obou stran,“ dodal Novák.

Ilustrativní příklad, který zvolili autoři občanského zákoníku: Když vinou někoho druhého muž přijde o obě varlata, náleželo by mu podle do loňska platných tabulek 140 tisíc. Nyní budou soudy výši odškodného posuzovat podle toho, zda jde o mladíka, nebo muže v pokročilých letech.

Když tedy někdo usmrtí ženu, která žila v dlouhodobém manželství, bude pozůstalému manželovi muset platit více, než kdyby manželé předtím žili odděleně. V praxi přitom takové případy nejsou ojedinělé.

Například loni v září opilý pětačtyřicetiletý muž z Chodova u kolejí nedaleko obce Vintířov na Sokolovsku napadl dvaačtyřicetiletou ženu tak, že později v nemocnici zemřela. Pachatel kromě až 16letého vězení může čelit žalobě pozůstalých na odškodnění, i když je málo reálné, že by ho měl z čeho platit, tedy jestliže nevlastní například dům. Pokud by soud rozhodl o odškodnění, mohli by pozůstalí iniciovat exekuci a dražba by pak mohla takové odškodnění pokrýt.

Reklama

Výběr článků

Načítám