Hlavní obsah

Bio jogurty stojí stejně jako ty běžné, za ostatní bio produkty si výrazně připlatíte

Novinky, bab

Bio potraviny jsou stále o desítky až stovky procent dražší než ty běžné. Jedinou výjimku však tvoří jogurty. Podle průzkumu portálu Kupi.cz, který monitoruje ceny v supermarketech, jsou ceny bio i nebio jogurtů prakticky na stejné úrovni. Oproti loňskému roku se k sobě mírně přiblížily ceny u mléka a másla, naopak se zvětšil cenový odstup u vajec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ceny jogurtů jsou na trhu s bio potravinami zajímavým úkazem. Portál Kupi.cz, který po roce opět porovnal ceny nejrozšířenějších bio a nebio potravin, zjistil, že ceny u bio i nebio jogurtů jsou v podstatě totožné a pohybují se kolem 11,50 korun za 150 g. Současně je bio jogurtů na trhu několik druhů od různých výrobců a cenové akce nejsou výjimkou.

Nižší rozdíl i u cen mléka a másla

Relativně slušný výběr mají zákazníci také v případě bio mléka. Oproti minulému roku se rovněž snížil rozdíl mezi cenami bio a nebio mlék. V případě porovnání běžných cen jsou bio mléka dražší o 31 procent v porovnání s loňskými 53 procenty. Když srovnáme akční ceny, snížil se zde rozdíl cen ze 105 procent na 55 procent.

Podobné sblížení cen nastalo také u másla. Zatímco loni byla běžná cena bio másla vyšší o 54 procent, letošní rozdíl činí 38 procent. “Snížení rozdílu cen mezi bio a nebio vypadá jako dobrá zpráva, nicméně je dané především zdražením konvenčních potravin. Ceny másla meziročně vzrostly o pětinu, ceny mléka o 16 procent. Naproti tomu ceny bio másla zůstaly stejně vysoké, bio mléko jen mírně zlevnilo, zhruba o desetinu,” vysvětluje Martin Kadlčík z Kupi.cz.

Bio vejce třikrát dražší než „obyčejná”

K opačnému vývoji došlo u vajíček. Klecová vejce jsou ve srovnání s loňským rokem levnější (cca o 16 procent). Na druhou stranu podestýlková i bio vejce, tedy vejce z chovů šetrnějších ke zvířatům, jsou stejně drahá jako loni, nebo dokonce dražší.

Bio vejce tak nyní stojí více než trojnásobek toho co klecová vajíčka (+ 220 procent), loni byl rozdíl méně než dvojnásobný.

“Obecně se dá říci, že na bio trhu nedošlo v posledním roce k dramatickým změnám a produkty typu bio kuřecí nebo máslo jsou dokonce hůře k sehnání, než tomu bylo před rokem. Největší událostí posledního roku bylo uvedení bio řady Lidlu Biotrend na jaře 2013,” dodává Martin Kadlčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám