Hlavní obsah

Exekuce na řidičáky přiměly stovky otců platit výživné

Právo, Jindřich Ginter

Exekuce na řidičské průkazy přinutila stovky řidičů – neplatičů výživného, většinou otce, aby začaly soudem určené alimenty na děti posílat. Podle Exekutorské komory a ministerstva spravedlnosti tento bič, uplatňovaný již přes rok, očividně zvýšil vymahatelnost výživného.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Soudní exekutoři pozastavili neplatičům alimentů už 2200 řidičáků. Řidičská oprávnění se pozastavují, například když dlužník pracuje načerno, kvůli neplacení výživného již byl neúspěšně trestně stíhán a není možné oficiálně dohledat žádný jeho majetek, ačkoli je zjevné, že existuje,“ sdělila Právu mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Ženy tvoří deset procent stíhaných

Případů nedobytných alimentů jsou ale stále tisíce. Jen loni policie evidovala bezmála patnáct tisíc hlášení trestného činu zanedbání povinné výživy. Stíhala za to přes třináct tisíc osob, z toho 1300 žen, tedy deset procent. Ve více než osmi tisících případech se jednalo o recidivisty.

Pozastavení řidičáku se podle zákona využívá jako nový primární způsob vymáhání dlužných alimentů – to znamená, že by exekuce na řidičák měla předcházet exekuci majetku.

Pozastavení řidičáků neděláme kobercově, ale případ od případu.
exekutor Tomáš Vrána

„Ve většině případů při pozastavení řidičského oprávnění dojde k tomu, že dlužník ihned kontaktuje příslušného soudního exekutora a snaží se o aktivní uhrazení pohledávky ihned nebo formou splátkového kalendáře,“ tvrdí Báčová.

Podle ministerstva spravedlnosti loni nakonec soudy opravdu odebraly řidičáky z důvodu zanedbání povinné výživy jen čtyřem desítkám neplatičů.

Dokaž, že bez auta nepřežiješ!

„Pozastavení řidičáků neděláme kobercově, ale případ od případu. Pokud není zbytí, je to účinný nástroj. Řidičské oprávnění většinou není třeba pozastavovat, stačí pouhé upozornění, že o blokaci řidičáku uvažujeme, a dlužník hradí,“ potvrdil Právu soudní exekutor Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Exekutorská komora zdůraznila, že pouhé tvrzení dlužníka, že řidičák potřebuje k výkonu své práce, nestačí.

„Dotyčný musí příslušnými dokumenty prokázat, že ho skutečně nezbytně potřebuje k uspokojování základních životních potřeb, a podat návrh na částečné zastavení exekuce,“ konstatovala Báčová. Exekutorská komora tvrdí, že výživné se u nás vymáhá úspěšněji než jiné typy dluhů. „Je to i díky možnosti pozastavení řidičského oprávnění a skutečnosti, že alimenty patří při vymáhání k přednostním pohledávkám,“ uvedla Báčová.

Bude stát platit za dlužníky?

Ministerstvo spravedlnosti je s novou pákou na neplatiče výživného pomocí řidičáků spokojeno, a tak žádnou další legislativní změnu v této věci nechystá.

ČSSD ovšem chce prosadit, aby stát platil alimenty za chronické neplatiče a pak je po nich sám vymáhal. Vláda plánuje připravit věcný záměr zákona o náhradním výživném. Vypracovat ho má ministerstvo práce.

„Půjde však o velmi nákladný krok, neboť stát nebude schopen zálohované výživné dostat zpět od neplatičů,“ míní právnička specializovaná na rodinné právo Daniela Kovářová.

Reklama

Výběr článků

Načítám