Hlavní obsah

Lidé jsou nepoučitelní a podvodníkům klidně předem zaplatí za auto či bagr

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěřivosti lidí zneužívají často podvodníci, kteří nabízejí zboží na internetových prodejních portálech. Nechají si za zboží zaplatit předem, většinou na účty v cizině, ale nic nepošlou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejde přitom jen o pár tisíc za telefon. Je to až k nevíře, ale někteří lidé zaplatí předem značné sumy anonymním osobám i za auta či bagr, na něž si ani nesáhli. Například v prosinci přišel o bezmála čtvrt miliónu korun podnikatel z Jindřichova Hradce.

Chtěl si na firmu pořídit Audi Q5. Na motoristy oblíbeném portále autoscout24.de našel vůz snů. Dosud neznámý pachatel ho nabízel za 17 700 eur, tedy v přepočtu za 477 900 korun. Z podnikatele vylákal polovinu předem – 8850 eur (238 950 korun).

Peníze mizí na účtech ve Velké Británii

Důvěřivec poslal peníze na účet ve Velké Británii. „Případem se intenzivně zabýváme,“ řekla Hana Millerová z policejního ředitelství Jihočeského kraje. Člověk by si řekl, že podnikatel byl prostě hlupák, když tolik platil předem. Případ ale není ojedinělý.

Šedesátiletá žena ze Zlatohorska obdobně přišla o 70 tisíc korun, když podobně jako muž v předchozím případě poslala peníze na účet do Velké Británie.

Na internetu si vyhlédla tříletý vůz Škoda Yeti za 140 tisíc korun. Ozval se jí údajný 35letý muž. Vyprávěl jí pohádku, že je Španěl, že v ČR pracoval u energetické firmy, a protože se vrátil domů, vůz již nepotřebuje a chce ho prodat.

E-mailem si žena s údajným prodejcem dohodla předání vozu a platbu. První polovinu peněz odeslala předem na bankovní účty ve Velké Británii. Následně ženě na e-mail přišlo vyrozumění od fiktivní přepravní společnosti, ve kterém naoko potvrdila převoz vozu do ČR a také dodala sledovací číslo zásilky.

Varování našla pozdě

„O dalších pár dnů později se přepravní společnost ozvala znovu, tentokrát poslala přesné datum doručení a požadavek zaplacení zbývající kupní ceny ve prospěch dalšího britského bankovního účtu,“ shrnuje Tereza Neubauerová z policejního ředitelství Olomouckého kraje.

Když žena odpověděla, že další peníze platit nebude a že obchod byl domluven jinak, přestal prodejce komunikovat. Žena následně zjistila, že číslo zásilky je klamné. Poté si jméno prodejce začala prověřovat na českých internetových stránkách, kde se už o něm psalo, že je podvodník.

Anebo muž z Olomoucka – zareagoval na internetový inzerát, v němž prodejce nabízel minibagr za 4500 eur (123 tisíc korun). Po obdržení kupní smlouvy a faktury zaplatil. A tím to zkrátka skončilo. Bagr nikde, pachatel je stále neznámý. Většinou na internetových prodejních portálech přijdou lidé o peníze, když si chtějí levněji koupit telefon nebo jiné spotřební zboží v částkách do deseti tisíc.

Například na začátku prosince sedmadvacetiletý muž na Prostějovsku zaplatil bezmála sedm tisíc korun za nabídku hliníkových kol s pneumatikami, která podvodník inzeroval na bazarovém portále. Kupující zaplatil předem převodem na účet, protože to je nejrychlejší, ale kola nedostal. Věc už má na stole policie. Tento případ však není zdaleka ojedinělý, přičemž mnohdy jde o mnohem více peněz.

Přestože je všeobecně známé fixlování s přípravky na hubnutí, je až k nevíře, že se stále najdou lidé, kteří si myslí, že kila shodí jen tím, že si zaplatí něco v krabičce, aniž by se začali hýbat a lépe jíst. Táborští kriminalisté například lapili čtyřicetiletou ženu, která obrala čtyřicet lidí o více než padesát tisíc korun jen tím, že na internetu nabízela přípravky na hubnutí, nechala si je zaplatit a nic neposlala.

Spoléhala na to, že v jednotlivých případech se jednalo o částky pod hranicí pěti tisíc korun, což je hranice trestného činu. Ale vzhledem k tomu, že je podvedených tolik, policie jí to sečetla dohromady. Za podvody tohoto ražení může pachatel dostat dva roky až pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám