Hlavní obsah

Investice do piva v posledních letech vynášely

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve spotřebě piva na obyvatele jsou Češi evropskou špičkou. Pivo však není jen oblíbený nápoj, ale také zajímavá investiční příležitost. Například hodnota fondů Světových pivovarů, jejichž prostřednictvím mohli zájemci v Česku začít investovat do nejvýznamnějších světových výrobců piva, se za posledních pět let zvýšila o třetinu a podle odborníků atraktivita pivního tématu mezi investory dál roste.

Foto: Profimedia.cz

Tržby českých pivovarů loni přesáhly 32 miliard korun. Ilustrační foto.

Článek

ČSOB v roce 2008 vsadila na to, že „pivní portfolio“ dokáže dobře vzdorovat recesím a finančním krizím. KBC Click ČSOB Světových pivovarů 1 zajistil investorům pětileté kumulované zhodnocení ve výši 33 procent, což představuje 5,25 procenta ročně. Kumulované zhodnocení u fondu KBC Click ČSOB Světových pivovarů 2 činí 29,50 procenta, tedy 4,76 procenta ročně.

„Investiční klasici často zařazují pivovarnictví a pivní investiční téma do skupiny těch, které jsou obklopeny jistými pochybnostmi. My jsme však od počátku měli za to, že v Čechách pivu lidé věří jak po stránce spotřeby, tak v otázce investiční. Nakonec Češi přispívají malým dílkem i do zisku světových pivovarů,“ zdůvodnil otevření fondů Aleš Prandstetter, investiční stratég ze společnosti ČSOB Asset Management.

Význam trhu s pivem v Česku podle něj neustále stoupá. Po letech opět roste množství a obliba malých výrobců, zvyšuje se i vývoz do zahraničí. Tržby českých pivovarů přesáhly loni 32 miliard korun a na daních (DPH a spotřební daň) přineslo pivo do státní kasy více než 11,2 miliardy korun. Díky těmto zajímavým ekonomickým ukazatelům se pivo a pivovary dostaly do hledáčku zahraničních investorů již před mnoha lety.

Poptávka roste hlavně v Asii a Africe 

Výnosy z pivních fondů ale poháněla spotřeba na rozvojových trzích, zvláště pak v Asii a Africe, což odráží sílící poptávku v těchto regionech. „V portfoliu fondů jsme pak zohledňovali klíčové fúze v sektoru. Podstatné je, že pro investora do těchto fondů se právě volba investice fondového typu ukázala výhodnější, než kdyby investoval do amerických nebo evropských burzovních indexů,“ zdůraznil produktový manažer investiční společnosti ČSOB Václav Lepič.

Fondy Světových pivovarů 1 a 2 sdružují špičku pivovarnického průmyslu v čele se čtyřmi vůbec největšími skupinami na světě. Patří mezi ně například britsko-belgická skupina AnheuserBush-InBev či jihoafrický SabMiller, který kromě jiného se značkami Pillsner Urguell, Gambrinus, Radegast a Kozel ovládá téměř polovinu českého trhu. Následují koncerny Heineken, Carlsberg, Molson Coors a řada dalších významných pivovarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám