Hlavní obsah

Češi kupují zájezdy jako diví. Radši hned, než podraží

Právo, Jiří Novotný

Po intervenci České národní banky (ČNB), která oslabila korunu, se výrazně zvedl zájem lidí o co nejrychlejší koupi zájezdů na příští letní turistickou sezónu. Češi teď houfně využívají zvýhodněných nabídek first minute, jichž se očekávané zdražení zájezdů nedotkne.

Foto: Petr Horník, Právo

Češi radši využívají nabídky zájezdů first minute. Bojí se zdražení kvůli slabé koruně. Ilustrační foto

Článek

„Od 22. listopadu, kdy se zpráva o zdražování objevila v médiích, vzrostl prodej zájezdů v režimu first minute, tedy v prvním momentě, o 46 procent. Největší zájem je o pobyty na řeckých ostrovech, které tvoří asi 30 procent z celkové poptávky,“ sdělil ve čtvrtek marketingový ředitel cestovní agentury Invia Michal Tůma.

Podobné poznatky má cestovní kancelář Fischer. „Mohu potvrdit, že zájem lidí o zájezdy first minute skutečně stoupl. V těchto dnech jich prodáváme zhruba o deset procent více než ve stejném loňském měsíci. Kromě dalšího zkvalitnění naší nabídky se na tom určitě podílí oslabení koruny,“ řekl Právu mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Dovolené dražší až o desetinu

Že obavy lidí ze zdražení zájezdů mají reálné opodstatnění, potvrdila analýza poradenské společnosti Mag Consulting. Ta odhaduje, že pokud bude Česká národní banka (ČNB) i nadále udržovat kurz naší měny na 27 Kč za euro, podraží Čechům zahraniční dovolené v příštím roce zhruba o desetinu.

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka stoupnou kvůli slabší koruně výdaje českých turistů hned ve třech oblastech. Tou první je samotný nákup zájezdu, do něhož se promítnou vyšší ceny za ubytování, stravování a dopravu. Druhá rovina zahrnuje útratu v místě pobytu, která bude kvůli slabší koruně o pět až sedm procent vyšší než dosud. Zvednou se rovněž náklady, které turisté před odjezdem na dovolenou vynaloží v Česku na nákup plavek, krémů a dalších potřebných věcí. Tyto produkty jsou totiž z velké části dováženy ze zahraničí a jejich cena bude vlivem oslabené koruny stoupat.

Průměrná cena přesáhne 13 000 Kč

Letošní letní sezóna byla pro tuzemské cestovní kanceláře jednou z nejlepších, přestože se na ní podepsalo zářijové přerušení charterových letů do Egypta. Průměrná cena prodaných zájezdů vzrostla meziročně o několik set korun a překročila 12 000 Kč.

Pokud se však vyplní předpovědi analytiků, bude v roce 2014 zdražení ještě citelnější, a průměrná cena zájezdů přesáhne hranici 13 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám