Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak čelit zdražování povinného ručení

Právo, svj

Všechny pojišťovny nyní plánují skokové zdražení povinného ručení. Některé již zdražily, jiné se k tomu v těchto dnech chystají. Zdůvodňují to novou povinností pojišťoven odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení na financování hasičů a některými novinkami občanského zákoníku.

Foto: Karen Mchitarjan, Novinky

Článek

O zdražení pojistky se majitel vozu často dozví až těsně před koncem platnosti smlouvy z dopisu od poskytovatele pojištění. „Smlouvu sice může dotyčný vypovědět do měsíce od oznámení nové ceny povinného ručení, často ale rozhodnutí nechá na poslední chvíli. A pak už nemusí být na případnou změnu pojišťovny dostatek času. A tak člověk platí dál a vyšší částky,“ upozorňuje Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

„Hlavní zásadou pro získání levné pojistky je nebourat a být aktivní při vyjednávání o ceně,“ je přesvědčen makléř Štěpán Zmátlo.

Pokud řidič nemá vyjetý maximální možný bonus, doporučuje sjednat si takové povinné ručení, kde se za pojistné období nezapočítává jedna zaviněná škoda do systému bonus/malus.

„A to i přes mírné navýšení základní ceny povinného ručení. Protože bezeškodní bonus za jízdu bez nehody je hlavním nositelem levné pojistky,“ doplnil Zmátlo.

Běžně je podle něj obchodní sleva jen pro ty motoristy, kteří neměli například za poslední dva roky nehodu. Při schvalování individuální obchodní slevy je pak nehodovost klienta zásadním kritériem pro její udělení.

Tipy, jak vyzrát na zdražování povinného ručení
1. Povinné ručení s fixací ceny na 3 roky
Mnohdy se jedná o dražší produkty, kde navíc není možné získat slevu za jízdu bez nehod. Tento typ pojištění se vyplatí těm, kteří dosáhnou již nyní na maximální bonus (tj. nebourali třeba 10 let) a nevadí jim vyšší cena pojištění.
2. Rezervace s garancí ceny až na rok dopředu
Bez ohledu na to, kdy klientovi v průběhu roku vyprší platnost povinného ručení, je možné rezervovat si u některých společností aktuálně výhodnou cenu pojištění. To znamená, že jakmile klientovi vyprší stávající smlouva, plynule naváže smlouvou s cenou, kterou si rezervoval. Rezervace je možná až rok dopředu. Takovéto nabídky bývají časově omezené, mohou je ale doprovázet další bonusy. Se speciální nabídkou přišly Sfinance.cz, které nabízejí 3 tisíce korun z ceny povinného ručení zpět na kreditní kartu v případě sjednání pojištění do konce roku. Vzhledem k tomu, že průměrná cena ročního povinného ručení uzavřeného přes Sfinance.cz činí 2400 korun, může mít většina majitelů vozů roční povinné ručení zdarma.
3. Nebourejte nebo malé oděrky nehlaste
Pojišťovny za rok bez bourání připisují bonus ve výši cca 5 až 10 % (až do výše 60 %). Pokud řidič nebourá, tato sleva pomůže částečně vykompenzovat zdražení pojistky.
4. Oslovte svoji pojišťovnu včas
Požádejte svoji pojišťovnu o přepočítání pojistky, hlavně požadujte zohlednění stáří vašeho auta. Nová pojistka může být levnější o stovky, v některých případech až o tisíce korun. Mějte přitom na paměti, že výročním dnem smlouvy o povinném ručení je den, dokdy platí zelená karta vozidla. Výpověď ke konci pojistného období je nutné pojišťovně doručit nejpozději šest týdnů před koncem platnosti pojištění.
5. Najděte si levnější pojišťovnu, dejte výpověď
Nabídek je mnoho, stačí je porovnat a vybrat si nejvýhodnější nabídku. V některých případech ani není potřeba přecházet k jiné pojišťovně. Stačí dát výpověď a počkat. Pojišťovna často zareaguje návrhem výhodnější nabídky.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Nechápu, proč by mě měl stát nutit do uzavření nějakého pojištění. Na silnici jezdím jako normální člověk, šílencům za volantem se vyhýbám. Nikdy jsem neměl žádnou nehodu, nechápu proto, proč bych měl vyhazovat peníze za povinné ručení. Co mi můžou udělat, pokud pojištění neuzavřu?
S podobným názorem nejste sám. Podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) nemá z celkového počtu cca 6,9 miliónů vozidel registrovaných v ČR zhruba 800 tisíc majitelů vozů sjednáno povinné ručení. Z toho přibližně 200 – 300 tisíc vozidel reálně vyjíždí na silnice. Uvědomte si, že si tímto zaděláváte na pořádný malér. Je jedno, jaký jste řidič, povinné ručení spadá do tzv. zákonného pojištění, je tedy vaší povinností si jej sjednat.  Řidiči nepojištěných vozidel způsobí ročně kolem pěti tisíc nehod. Celková výše jimi způsobených škod dosahuje cca 450 miliónů korun ročně. Pokud bude zjištěno, že jezdíte nepojištěným vozidlem, zaplatíte pokutu ve výši několik tisíc korun. K té se může přidat i sankční pojistné za dobu, po kterou bylo vozidlo provozováno v rozporu se zákonem. Pokud byste způsobil nehodu, budou po vás vymáhány náklady za způsobenou škodu, které mohou činit i desítky milionů korun (podle výše škody či způsobené újmě na zdraví).
Internet je zaplavený nabídkami bonusů ke smlouvě o povinném ručení. Nějak mi nejde do hlavy, proč se pojišťovny tak podbízí a co tím sledují.
Pojišťovny se snaží odlišit svou nabídku od té konkurenční. Investují do reklamy, nabízí slevy a bonusy rozličné hodnoty i zaměření. Vy na tom jako klient můžete ušetřit. Přesto se vyplatí obezřetnost. Chytrý telefon či dálniční známka zdarma může být vyvážena fixací na 3 roky a celkově dražším pojistným. Případně se k avizovaným výhodám nedostanete hned, ale až po určité době. To ale neznamená, že všechny bonusy  kryjí nějaké „ale“. Na trhu lze nalézt i benefity, které klientovi přinesou opravdový užitek.

Reklama

Výběr článků

Načítám