Hlavní obsah

Většina domácností zaplatí ročně za teplo přes 24 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platby za vytápění patři mezi největší výdaje českých domácností. Ve většině domovů patří mezi hlavní zdroje tepla plyn a ústřední topení. Většina rodin (54 procent domácností) zaplatí za vytápění více než 24 tisíc korun ročně, vyplývá z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Částka protopená za jeden rok v rodinných a bytových domech se liší podle velikosti bytu a samotné spotřeby.

Nižší náklady na vytápění mají obecně domácnosti žijící v bytech ve velkých městech. Pro třetinu z nich je to ročně 12 000 korun a méně.

S účtem v této výši se v rodinných domech setká jen každý osmý obyvatel převážně z vesnic. S minimálně třemi tisíci měsíčně, tedy 36 000 korun ročně, pak musí počítat až 26 procent majitelů rodinných domů, někteří ovšem sáhnou do peněženky až pro dvojnásobek.

Dvě třetiny rodin v bytech mají ústřední topení 

Obyvatelé bytových domů využívají jako jediný zdroj tepla především ústřední topení (67 procent domácností), na druhém místě je plyn (25 procent). Ten začal letos zlevňovat. Nabídky jednotlivých dodavatelů je možné si porovnat například na této cenové kalkulačce.

Většina rodinných domů je zcela závislá na plynových kotlích (34 procent domácností) a kotlích na tuhá paliva (20 procent). Elektrický proud jako jediný zdroj vytápění používá 12 procent obyvatel rodinných domů a čtyři procenta domácností v bytových domech.

„Pokud rodinné domy kombinují různé zdroje vytápění, je to opět plyn v kombinaci s tuhými palivy nebo elektřinou. Alternativní způsoby vytápění, jako tepelná čerpadla nebo solární panely, zatím využívá pouhé minimum dotázaných,“ sdělil Právu Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny.

Experti upozorňují, že tam, kde hrozí tepelné ztráty, je při dostatku finančních prostředků vždy vhodné provést rekonstrukci, jako je zateplení domu, výměna oken nebo obnova staré střechy.

Reklama

Výběr článků

Načítám