Hlavní obsah

V Česku je stále několik set šmejdů, denně prodají zboží za 800 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku stále působí několik set firem, které se zabývají nabídkou a prodejem zboží v předváděcích akcích, i když ty největší republiku už opouštějí. Denní tržby na předváděčkách se pohybují mezi 700 000 a 800 000 Kč. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli uvedl ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Vladimír Velčovský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČOI Vladimír Velčovský

Článek

Dosavadní největší hráči na českém trhu podle Velčovského pod tlakem médií i kontrolních orgánů Česko opouštějí a přeskupují síly. Komentoval tím odchod společnosti Beck. [celá zpráva]

Mohou ale vytvářet další živnosti a tak na trhu dál působit, protože v tuzemsku zatím neplatí zákaz řetězení živností. Připustil, že celospolečenskou poptávku po řešení nekalých praktik prodejců odstartoval filmový dokument Šmejdi.

ČOI kontroluje předváděcí akce od roku 2009. Od té doby se počet kontrol zhruba zdvojnásobil. Loni inspektoři zjistili nějaké pochybení u 72 procent z 281 kontrolovaných případů, letos za osm měsíců zkontrolovali 267 akcí a pochybení odhalili u 74 procent z nich.

Akce se budou nahrávat

Od 1. ledna 2014 bude platit nový kontrolní řád, který pracovníkům umožní pořizovat audio a video záznamy z předváděcích akcí a pak je používat i jako důkaz u soudu.

Související téma

Během příštího roku by poslanci měli přijmout návrh novely o ochraně spotřebitele, podle kterého by pořadatelé předváděcích akcí museli nově ČOI hlásit dopředu místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží na akci budou nabízet. Stejné údaje budou muset být také na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akce lákají. Za porušení těchto povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta až pět miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám