Hlavní obsah

Nakupujete přes mobil na internetu? Pětina Čechů to dělá na záchodě

Novinky, Barbora Buřínská

Nakupovat na internetu přes mobil se pro mnoho Čechů stalo běžnou součástí života. Tři čtvrtiny z nich tak činí v domácím prostředí. A pětina lidí dokonce přiznala, že nakupování nebo hledání inspirace k nákupu přes mobilní telefony provádí na záchodě.

Foto: Profimedia.cz

Záchod je jedním z oblíbených míst, kde lidé nakupují mobilem na internetu.

Článek

Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který provedl obchodní portál Aukro.cz mezi více než tisícovkou lidí, kteří své nákupy na internetu provádějí právě mobilními telefony i tablety.

Doma nejčastěji nakupujeme v obýváku

Domácí prostředí je pro nakupující tím nejlepším místem, kde se brouzdání po internetových obchodech mohou v klidu věnovat. Přitom nejčastější místností doma, je obývací pokoj.

„Za obývacím pokojem je oblíbená ložnice – respektive postel, kterou uvedlo 55 procent dotázaných. Jedná se o místnosti, kde lidé tráví pravděpodobně nejvíce volného času v domácnosti, proto zde také nakupují nejčastěji,“ přiblížila výsledky průzkumu Michaela Papežová z obchodního portálu Aukro.cz.

„Shodně pětina uživatelů pak uvedla, že nakupuje v kuchyni a také na poněkud soukromém místě – na záchodě,“ dodala Papežová.

Kde obvykle nakupujete přes své mobilní zařízení?Přes mobil (v %)Přes tablet (v %)
Doma7594
Při cestování/dojíždění ve vlaku/busu5124
V práci/ ve škole5025
Jinde venku3310
Jinde1--
Zdroj: Aukro.cz

Polovina lidí nakupuje v práci či ve škole

Další situace, ve kterých obvykle využíváme mobilní telefony pro internetové nákupy, je například dojíždění, respektive cesta vlakem či autobusem do i ze zaměstnání. „Polovina uživatelů uvedla, že k nákupům na telefonu využívají čas při cestování nebo dojíždění do práce,“ doplnila Michaela Papežová.

Překvapivě stejný počet respondentů se také přiznal, že přes mobily nakupuje v práci nebo ve škole.

Ani minuta nazmar

Největší část dotazovaných -  80 procent - také uvedla, že pro nákupy přes telefon využívá především „plonkový” čas, tedy ten, kdy na někoho nebo na něco čekají.

Dvě třetiny lidí nakupují přes mobily v kavárnách nebo restauracích, třetina jich uvedla park.

Kde doma nejčastěji nakupujete nebo hledáte inspiraci k nákupu prostřednictvím vašeho mobilního zařízení?Přes mobil (v %)Přes tablet (v %)
V obývacím pokoji7677
V ložnici/v posteli5549
V pracovně2925
V koupelně/na toaletě1913
V kuchyni1914
Jinde22

S tabletem doma

Nakupování přes tablety, které se také řadí do kategorie mobilních zařízení, je v zásadě podobné. „Mezi nakupujícími prostřednictvím tabletů však jednoznačně, v 96 procentech případů, převažuje nákup doma. Naopak při čekání na někoho nebo něco si čas krátí nákupem přes tablety polovina dotázaných,“ upřesnila Papežová.

Anketa

Kde obvykle nakupujete na internetu přes mobil či tablet?
Doma v obýváku
31,8 %
Doma v kuchyni
1,8 %
Doma na záchodě či v koupelně
6,8 %
Doma v ložnici či v posteli
6,7 %
Ve vlaku či v autobuse
0,5 %
V práci či ve škole
3,2 %
Jinde
0,8 %
Takto nenakupuji
48,4 %
Celkem hlasovalo 1315 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám