Hlavní obsah

Místo zboží kamení. Na internetových bazarech přibývá zlodějů

Právo, Jindřich Ginter

Podvodníci se stále častěji pokoušejí přes internetové bazary a webovou inzerci okrádat lidi. Přijmou peníze, ale zboží nepošlou nebo do krabice zabalí kamení. Jdou i po pár tisícovkách a neriskují mnoho. Je-li totiž částka nižší než pět tisíc, nejde o trestný čin a policie nemůže žádat banku o zablokování účtu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podfukáři spoléhají, že si policie jednotlivé případy přestupků nespojí, a zaměřují se na menší servery, které kumulaci podrazů nesledují a s policií většinou nespolupracují. Vyplývá to z informací Práva od kriminalistů působících na Moravě.

„I u nižších částek než pět tisíc by přitom stačilo věc vyřešit rychlou informací od banky, komu patří účet. Bohužel operátoři a servery, s výjimkou portálů Seznam.cz a Aukro.cz, nechtějí u těchto nižších škod sdělovat žádné informace,“ sdělil Právu jeden z kriminalistů. „Počet podvodných jednání v této oblasti se zvyšuje. Policii informace sdělujeme, pokud si o ně řádným způsobem podle zákona zažádá,“ uvedla k tomu Pavla Hávová z ČSOB.

O údaje musí písemně požádat státní zástupce či soud nebo policie se souhlasem státního zástupce či soudu. „V případě, že věc nesnese odkladu, může policie dát příkaz k blokaci peněz na účtu po dobu dvou dnů. Má-li být blokace delší, je třeba souhlas státního zástupce,“ upřesnil Marek Pšeničný z České spořitelny.

V rovině přestupku nemáme právní titul požadovat informace.
mluvčí policejního prezidia

Musí ale jít už o trestný čin. Když jde jen o přestupek, čili škoda je pod pět tisíc korun, Česká spořitelna se nesetkala ani s jedním případem, kdy by se vysloveně řešilo poskytování bankovních údajů policii.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká Právu potvrdila, že u přestupků se škodou nižší než pět tisíc korun nemá policie páky, aby z banky dostala údaje, komu účet patří.

„V rovině přestupku nemáme právní titul požadovat informace,“ konstatovala Kopecká.

Princip podrazu bývá snadný. Lidé více než kdy předtím mají zájem o levnější, použité věci. Například matky samoživitelky s malými dětmi. Podvodníci je nalákají nabídkou zboží za lákavou cenu, inkasují peníze, ale věc už nepošlou.

Platby předem, založené na důvěře uživatelů, jsou přitom na inzertních serverech stále běžné. Částečná důvěra je podložena tím, že k registraci na bazaru musí uživatelé sdělit alespoň číslo mobilu, a také tím, že si uživatelé na sebe vzájemně píšou hodnocení. Platba předem je pak rychlejší a ušetří se za relativně drahou dobírku.

Ani dobírka ovšem neznamená jistotu. Zloději totiž v balíku klidně pošlou i kus dřeva. Když převezmete zásilku, v níž jsou třeba jen staré noviny, neváhejte ani minutu a policii to okamžitě nahlaste. Pokud se tak stane do dvou hodin, policie snadno platbu zablokuje dříve, než peníze přes poštu dojdou podvodníkovi. „Když je to ale později, zablokování platby už bývá problematické,“ dodal kriminalista.

Složitá identifikace

Jestliže se k podvodníkovi podaří přiřadit více okradených se škodou nad pět tisíc korun, byť po menších částkách, tak už jde o trestný čin. Kriminalisté ale poukazují na to, že jednotlivé případy se mnohdy nepodaří informačně propojit.

„Identifikace pachatele i v rámci jednoho regionu je složitější, protože policie má v okamžiku oznámení málo informací k pachateli. Většinou je to pouze číslo účtu, e-mail či nick,“ uvedla Kopecká.

Menší servery se podvody se škodou pod pět tisíc korun příliš nezabývají.

Například Seznam.cz ale podezřelé sám vyhledává. Jestliže toho mají na krku více, než je zmíněných pět tisíc, nahlásí to policii. Má k tomu i vlastní analytické oddělení. „Naše technologie aktivně vyhledává podvodné inzeráty. Sami předáváme podněty policii,“ potvrdila Právu mluvčí serveru Seznam.cz Irena Zatloukalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám