Hlavní obsah

Kalousek přemýšlí nad dárkovým balením pro vánoční dluhopisy

Právo, svj, gin

Kalouskovo ministerstvo financí v úterý oznámilo, že hledá grafika pro ztvárnění podoby dárkových certifikátů ke spořicím státním dluhopisům. Ty plánuje občanům nabídnout v prosincové emisi. Měly by být ne jen k Vánocům, ale třeba i k narozeninám. Lidé si tak mohou udělat radost tím, že své blízké obdarují půjčkou stále více se zadlužujícímu státu, který by jim to měl po čase zhodnotit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Snažíme se vyjít vstříc zájemcům, kteří byli zklamáni, že spořicí dluhopisy nemají fyzickou podobu. Chceme také usnadnit darování těchto dluhopisů, což před Vánocemi ocení spousta lidí,“ uvedl Kalousek.

Připravuje dva typy certifikátu - dárkový, jenž obdrží obdarovaný od vlastníka dluhopisů poté, co mu je vlastník daruje. A pro vlastníka, což je osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů.

Certifikáty mají být k dispozici za poplatek, jehož výše ještě nebyla stanovena. Správa a výplata dluhopisů i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.

Zatímco v současnosti může proběhnout převod dluhopisů pouze za účasti obdarované osoby, či s jejím předchozím souhlasem, dárkový certifikát umožní obdarovaného překvapit s tím, že k přepisu osobních údajů dojde později.

Deset tisíc odměna pro mladé kreativce

„Plánujeme různé formy certifikátů pro několik příležitostí – narozeniny, Vánoce, výročí a další významné osobní události. Budeme rádi, pokud se do právě vypsané soutěže na grafické zpracování certifikátů zapojí co nejširší okruh zájemců včetně nadaných začínajících grafiků,“ dodal Kalousek.

Cena pro vítěze soutěže na grafické zpracování certifikátů není podle ministerstva financí přesně stanovena, protože představuje jedno ze dvou dílčích kritérií soutěže. Tím druhým jsou estetické a funkční vlastnosti.

Pro uchazeče, kteří se umístí na 1. až 3. místě v dílčím kritériu estetické a funkční vlastnosti, dostanou od ministerstva tzv. skicovné ve výši 10 000 Kč. Lhůta pro podávání nabídek konči v poledne 6. srpna.

V rámci letošní jarní emise prodalo ministerstvo financí lidem, obcím a některým institucím spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Největší zájem byl o krátkodobé 1,5leté diskontované dluhopisy, jejichž prostřednictvím si stát od lidí půjčil 7,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám