Hlavní obsah

Každý desátý exekutor byl někdy trestně stíhán

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exekutor Jozef Višváder, jenž byl odsouzen v roce 2006 za podvod, ale dále vykonával funkci za nezájmu tří ministrů spravedlnosti až do doby, než letos ukradl 80 miliónů korun, není jediným, který byl odsouzen, či stíhán. Podle ministerstva spravedlnosti bylo za deset let trestně stíháno šestnáct soudních exekutorů. Jednalo se tedy o téměř každého desátého soukromého soudního exekutora.

Foto: Policie ČR

Jozef Višvader.

Článek

Jenže jak Pospíšilův úřad Právu připustil, evidence nemusí být úplná, „protože orgány činné v trestním řízení nemají vůči ministerstvu spravedlnosti informační povinnost hlásit trestní stíhání soudního exekutora“.

Při převozu sanitkou pokračoval v napadání policejní hlídky i posádky rychlé záchranné pomoci.
Ministerstvo spravedlnosti k případu exekutora Jaroslava Homoly

„Kolik exekutorů bylo trestně stíháno, nevíme, protože orgány činné v trestním řízení nejsou povinné nám je oznamovat,“ sdělila Právu mluvčí Exekutorské komory Patra Báčová.

Pouze jsem se bránil. Policie padělala písemnosti a ovlivňovala svědky, ze strany soudu byla padělána soudní rozhodnutí.
Exekutor Jaroslav Homola

Soudní exekutoři jsou přitom státem jmenovanou prodlouženou rukou justice s výlučnými pravomocemi, jako je třeba právo vstupovat do „podezřelých“ bytů bez vědomí jejich majitelů a bez asistence policie. V terénu navíc disponují týmy vykonavatelů.

Ministerstvo Právu sdělilo, že má k dispozici informace o šesti soudních exekutorech, kteří byli pravomocně odsouzeni. Odvoláni kvůli tomu byli ale pouze čtyři. Dva navzdory pravomocnému odsouzení nadále setrvali ve funkcích.

Jedním byl donedávna Višváder, jehož má sice už v rukách policie, ale dosud nesdělila, zda se našlo jím ukradených 80 miliónů. Pokud zmizely, zaplatí je za něho stát, protože Exekutorská komora garanční fond netvoří.

Odsouzení za výtržnictví zahladilo 80 hodin prací

Druhým v minulosti odsouzeným je současný brněnský soudní exekutor Jaroslav Homola. Ten v roce 2006 dostal flastr za rvačku.

„Jaroslav Homola byl odsouzen rozsudkem za trestné činy útoku na veřejného činitele, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Trestné činnosti se dopustil 15. listopadu 2003 ve večerních hodinách v Brně, když fyzicky a slovně inzultoval hlídky Policie ČR. Následně při převozu sanitkou do Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích pokračoval v opakovaném slovním a fyzickém napadání policejní hlídky i posádky rychlé záchranné pomoci,“ napsal Právu tiskový odbor ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Homolu odsoudil v srpnu 2006 Městský soud v Brně a ve stejném znění rozsudek následně v březnu 2007 potvrdil brněnský Krajský soud. Homola z funkce exekutora ale odvolán nebyl.

Soud mu uložil trest obecně prospěšných prací ve výměře 80 hodin. „Vykonáním trestu obecně prospěšných prací se na odsouzeného hledí, jako by odsouzen nebyl,“ upozornilo ministerstvo. Tím to pro ministra Pospíšila i Exekutorskou komoru skončilo.

Soudní exekutor tvrdí, že soud  falšoval důkazy

„Pouze jsem se bránil. Policisté se mylně domnívali, že jsem pachatelem útoku na jiné osoby, a je proto potřeba mne zadržet,“ napsal Právu Homola. Tvrdí, že se jednání, které by vyžadovalo zákrok policie, nedopustil. „Přesto jsem byl za tuto svoji zákonnou obranu odsouzen. V důsledku chybného postupu policie jsem byl kriminalizován,“ zdůraznil Homola. I po letech podle svých slov činí právní kroky, aby se očistil.

„Policie ČR padělala písemnosti a ovlivňovala svědky, ze strany soudu byla padělána soudní rozhodnutí,“ napsal Právu soudní exekutor Homola.

Není jediný, kdo vytahuje žalující tvrzení o exekucích, kterých bylo během deseti let vyhlášeno 4,3 miliónů.

„Za prvního úřadování ministra Pospíšila se zjistilo, že desítka soudních exekutorů je evidováno jako spolupracovníci StB. Logické by tedy bylo to prověřit a rozhodnout. Vše ale vyšumělo,“ tvrdí bývalý znojemský soudní exekutor Pavel Procházka.

I on byl v roce 2006 odsouzen, a to za zpronevěru, které se měl dopustit v roce 2000 ještě před jmenováním exekutorem. I on tvrdí, podobně jako Homola, že byl odsouzen neprávem. Procházka byl však z funkce exekutora odvolán a podrobil se čtyřleté podmínce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám