Hlavní obsah

Vymahači dluhů kryjí machinace s benzínem

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horentní sumy ulité z čachrů s pohonnými hmotami skrývají podvodníci před berňákem na účtech účelově zřízených inkasních agentur. Do vyhledávání těchto masivních daňových úniků jsou proto stále více nasazováni i agenti jinak určení pro boj s terorismem.

Foto: Profimedia.cz

Policisté museli muži připomenout, že benzín patří buď do nádrže u auta a nebo do kanystru. Ilustrační foto

Článek

„Operace, jejichž cílem je zastřít daňový únik v obchodu s pohonnými hmotami, jsou stále propracovanější, rychlejší a neprůhlednější. Financování přes účty třetích osob se proto stalo standardem,“ uvedla ve zprávě pro Právo Česká daňová správa.

Tyto třetí osoby podle ní vystupují v pozici tzv. inkasních společností, které na příkaz obchodníka s pohonnými hmotami provádějí platby.

„Drtivá většina těchto inkasních agentur jsou společnosti bez reálné ekonomické činnosti, které jsou založeny pouze za účelem zneprůhlednění finančních toků,“ dodala Česká daňová správa.

Na dvacet subjektů cílí denní zaměřovač

V současnosti registruje daňová správa asi 1100 obchodníků s pohonnými látkami. Zhruba tři sta z nich má nyní v hledáčku kvůli vyšší míře rizika. Dvě desítky subjektů jsou už téměř denně v pomyslném zaměřovači z důvodu vysoké pravděpodobnosti daňového úniku.

V roce 2011 doměřila daňová správa v DPH na pohonných hmotách 3,2 miliardy korun. Z toho loni zmrazila přímo na účtech podvodníků 1,3 miliardy korun. Hrozilo, že zmizí kamsi do daňových rájů. Podala také na dvě desítky trestních oznámení, jenže ty bývají jen papírové. Odsouzeni jsou pouze jednotlivci. Jen za leden 2012 však doměřila dalších 1,1 miliardy.

ČR ovšem podle odhadů daňové správy proteče v pohonných hmotách a lehkých topných olejích jen na DPH mezi prsty na osm miliard korun ročně. Do pátrání se proto už zapojují kromě finančního úřadu zaměřeného „na velké ryby“ i specialisté ministerstva financí, kteří jsou jinak určení na vyhledávání transakcí souvisejících s mezinárodním terorismem.

Tito analytici jsou agenti s právem nahlížet do účtů subjektů bez jejich vědomí, přičemž daňová správa jejich možností využívá v souvislosti s pohonnými hmotami čím dál tím více.

Podvodníci proto manévrují, a aby jim berňák nemohl zmrazit milióny přímo na jejich účtech, skrývají je na kontech rádoby inkasních agentur. Ty totiž nepodléhají zvláštnímu finančnímu dozoru – dluhy může u nás vymáhat, spravovat, skupovat a dále prodávat kdokoliv a také se tomu kdokoli věnuje, od seriózních firem až po lidi s pochybnými praktikami, kteří neváhají prát peníze z trestné činnosti, neboť za to v ČR také moc rozsudků nepadá.

„Máme poznatky o tom, že jak inkasní společnosti, tak subjekty, které jejich služby využívají, jsou řízeny jedním organizátorem. Zisky z daňových úniků se vracejí zpět do systému a jsou využívány jako zdroj dodatečného financování, případně jsou vyváděny v neprůhledném řetězci firem v hotovosti, či jako splátky půjček a obchodních úvěrů,“ uvádí berňák.

To, o jak rozsáhlé úniky se ve skutečnosti jedná, potvrdily i dva nedávné mimořádné zásahy. Hodnota úlovku: 143,6 miliónu korun. „Zadržené pohonné látky budou prodány v dražbě a výnos z této dražby bude použit na úhradu nedoplatků,“ řekla Právu mluvčí České daňové správy Jaroslava Musilová.

Bílý kůň jako sponzor strany

Právo zajímalo, zda subjekty páchající daňové úniky s benzínem ve velkém, či třetí osoby s nimi spolupracující, mají vazby na politiky, respektive na financování stran.

„V jednom případě bylo zjištěno, že jednatel rizikové firmy, kterého lze označit za tzv. bílého koně, byl v seznamu sponzorů jedné politické strany. S ohledem na okolnosti případu se ale jednalo o nevýznamnou skutečnost,“ odpověděla Musilová.

Už od ledna 2013 navíc začínají platit nová zákonná opatření, která mají čachry s pohonnými hmotami zkomplikovat. Jedná se o novelizaci zákona o DPH, jako je třeba ručení za nezaplacenou daň. Ministerstvo financí navíc připravuje další opatření.

„Jedná se o možnost správce daně postihnout exekucí věci, které jsou v držení třetích osob,“ potvrdila Musilová. Jen v exekucích loni berňák kvůli únikům s benzínem zabavil 449 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám