Hlavní obsah

Politici se brání otevřeným účtům

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politici se brání tomu, aby strany měly transparentní účty. Ty by pak totiž mohl i ten, komu konto nepatří, pasivně sledovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Může to být v podobě běžného nebo spořicího účtu, který má možnost anonymního pasivního přístupu k účtu prostřednictvím internetu. Tím se zprůhlední všechny pohyby na účtu stran,“ tvrdí Patrick Nacher ze serveru Bankovnipoplatky.com.

Transparentní účty jsou podle něho primárně určeny právnickým osobám neziskového charakteru. Těmi mohou být obce, města a kraje, nadace a nadační fondy, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, školy a univerzity, církve a náboženské společnosti nebo právě politické strany. Politické strany však argumentují, že transparentní účty jsou proti zákonu o ochraně osobnosti.

„Transparentní účet je účet, jehož majitel požádal o zpřístupnění informací o tomto účtu široké veřejnosti. Pokud tedy fyzická osoba na takový účet poukazuje finanční prostředky, činí tak s tímto vědomím a její souhlas se zveřejněním osobních údajů je zde dán konkludentně, platbou,“ uvedl Ladislav Hejlík z Úřadu na ochranu osobních údajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám