Hlavní obsah

Dolar je nejslabší za poslední tři roky

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pád americké měny pokračuje. V uplynulém týdnu ztrácela na všech hlavních měnových párech. Na vině je americká centrální banka a její měnová politika.

Foto: Profimedia.cz

Americká měna zažívá strmý pád.

Článek

Hodnota dolaru vyjádřená v ostatních světových měnách je nejnižší od poloviny roku 2008. Dolar se tak nachází na podobných úrovních, které atakoval krátce před tím, než svět zasáhla finanční krize.

Naznačuje to pohled na dolarový index, který porovnává kurz americké měny ke koši šesti světových měn. Ten se v pátek propadl na úroveň 73,06 bodu a jen od začátku roku již ztratil 10 %. Na páru s eurem a librou je dolar nejslabší od konce roku 2009, vůči australskému dolaru atakoval 29letá minima a ke švýcarskému franku nebyl ještě nikdy levnější.

Výprodej na dolarových párech v tomto týdnu odstartovalo zasedání americké centrální banky. Ta rozhodla o ponechání úrokových sazeb beze změny na 0,25 % a ve svém doprovodném komentáři uvedla, že hodlá udržovat úrokové sazby na takto nízkých úrovních i nadále.

Americká centrální banka navíc již od listopadu loňského roku pokračuje v nákupech státních dluhopisů, čímž snižuje kupní sílu americké měny. To je v ostrém kontrastu s měnovou politikou ostatních centrálních bank, které od podobných finančních injekcí již upustily, aby některé z nich dokonce začaly s postupným zvyšováním úrokových sazeb a utahování měnové politiky.

Americká ekonomika pokračuje v růstu

Ve výprodeji americké měny nezabránily ani ve čtvrtek zveřejněná data ze Spojených států. Podle těch rostla ekonomika USA v prvním čtvrtletí tohoto roku po přepočtu na celý rok o 1,8 %. To byl výsledek o dvě desetiny procentního bodu nižší, než s čím počítal většinový konsenzus na trhu a údaj výrazně horší než v posledním čtvrtletí 2010, kdy se americký HDP zvyšoval o 3,1 %.

Zpomalení ekonomického růstu, vysoká nezaměstnanost, klesající ceny nemovitostí a nízká cenová inflace, to vše jsou důvody, které zatím vedou americkou centrální banku k tomu, aby nespěchala s utahováním měnové politiky.

Daří se také české koruně

Společně s ostatními měnami roste na páru s americkým dolarem i česká koruna. Ta se v týdnu krátce vyhoupla až k 16,10 Kč za dolar, kde se naposledy prodávala v polovině září 2008. Silná koruna pomáhá tlumit dopady prudkého růstu dolarových cen komodit na finančních trzích, které od konce roku téměř nepřetržitě stoupají.

To platí zejména o cenách ropy, která v týdnu vystoupala až na 125 dolarů za barel a některých potravin. Například cena kávy atakovala svá 34letá maxima a cena kukuřice v týdnu prolomila rekordních 7,84 dolaru za bušl. Koruna zpevnila od začátku roku na páru s dolarem o 15 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám