Hlavní obsah

Řidičům, kteří často bourají, zdraží povinné ručení

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidičům, kteří nekoukají vpravo vlevo a bourají ostošest i několikrát ročně, začnou některé pojišťovny zdražovat pojistky. Zvýhodnění by se naopak měli dočkat motoristé jezdící dlouhodobě bez nehod. Podle odhadů pojišťoven je jich přes 70 procent, ale ve výsledku všichni doplácejí v cenách povinného ručení na pět procent chronických bouračů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bezmála 70 procentům motoristů, kteří jsou u nás, proto zlevňujeme plošně povinné ručení o deset až dvacet pět procent v důsledku přísného dodržování bonusů a malusů. V databázi pojistných událostí za uplynulé tři roky evidujeme ale také na 900 řidičů, kteří během relativně krátké doby způsobili minimálně čtyři pojistné události,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz.

„Některé nezodpovědné a často bourající motoristy je lepší poslat ke konkurenci, protože zdražují pojištění ostatním,“ uvedl předseda představenstva Allianz pojišťovny Jakub Strnad. I když systém bonusů a malusů existuje u nás již dlouho, ukazuje se, že není všemi pojišťovnami důsledně dodržován – aby si udržely klienty, stačí jim jen čestné prohlášení řidiče, že neboural, i když se to u jeho jména záznamy v národní databázi pojistných událostí jen hemží.

Největší náklady, které jdou za ignoranty za volantem, jsou škody na zdraví, tedy renty zraněným, vypláceným z ručení. „Škod přesahujících milión korun jsme jen z povinného ručení v uplynulých třech letech likvidovali téměř sto,“ potvrdil ředitel úseku likvidace majetkového pojištění Allianz Pavel Novotný.

Jednu z nejhorších škod způsobil mladý řidič Škody Felicie, jenž platil za povinné ručení dva tisíce korun ročně, ale pojišťovna musela za jeho nezodpovědnost poškozeným vyplatit 27 miliónů korun. Muselo se na něho tak složit 13,5 tisíce majitelů vozidel stejné kubatury, ale pouze těch, kteří neměli žádnou škodu.

„Třicet čtyři řidičů do dvaceti let nám udělalo za tři roky škody za bezmála sto miliónů korun,“ dodal Bálek.

Závazek na tři roky se slevou 15 procent

Mezi bourače však nepatří jen mladíci. Například jistý padesátiletý muž zavinil během tří let 20 pojistných událostí za 1,4 miliónu Kč. Narážel do aut, plotů, urážel zpětná zrcátka zaparkovaných aut.

„Mezi často bourající se řadí i senioři. Pětice osmdesátníků způsobila 25 karambolů. Bourali od starých škodovek až po drahá terénní auta,“ dodal Bálek.

„Letos jsme povinné ručení nezdražovali. Řidičům bez nehody se pojistné reálně snížilo o pět procent. Motoristům, kteří se zavážou, že budou příští tři roky jezdit bez nehody, nabízíme slevu 15 procent. V případě nehody si pak musí pojistné doplatit,“ řekl Právu Milan Káňa z Kooperativy.

Ta důsledně uplatňuje přidělování malusů řidičům, kteří způsobí škodu. Musí tak platit násobně vyšší pojistné, než je základní sazba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám