Hlavní obsah

Čtvrtina lidí si nespoří na důchod

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina lidí v produktivním věku si u nás na důchod nespoří ani tisíc korun měsíčně. Vyplývá to z ankety Práva na zpravodajském serveru Novinky.cz, které se účastnilo 37 tisíc čtenářů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přes 50 procent z nich uvedlo, že si spoří méně než tisíc korun měsíčně, dalších bezmála 25 procent účastníků ankety si stranou na penzi neodkládá nic. Více než tisícikorunu měsíčně spoří necelých 23 procent hlasujících.

Podle odborníků by přitom člověk potřeboval, aby si udržel současnou životní úroveň, posílat si na přilepšenou k důchodu už od zhruba čtyřiceti let věku dva a půl tisíce korun měsíčně.

Článek Práva o tom, že na důchod si spoří sice polovina Čechů, ale většina z nich stejně v penzi nejspíš zchudne, vyvolal na Novinkách bouřlivou diskusi. [celá zpráva]

„Dávat si stranou tisícovku že je málo? Tak to já se s tou svou stovkou měsíčně můžu jít vycpat, ale víc bohužel každý měsíc nemám,“ napsala například Šárka Nejedlá z Rohle. „Z čeho se mají lidé připravovat na důchod, když jsou průměrné platy, jaké jsou, a spousta lidí na průměr vůbec nedosáhne?“ ptá se Eva Bergrová z Jirkova.

„Nespořit si je cestou do chudoby. Spořit je také cesta do chudoby. Z naspořené částky člověku nakonec zbyde díky inflaci reálně nanejvýš 70 procent. Třetí cesta je řídit se jen svým zdravým rozumem a nedat na všechny tyhle vykutálené tzv. odborníky, kteří finanční produkty doporučují,“ soudí Karel Musil z Prahy 8.

S platem nad 40 tisíc přijde i poradce

Banky však tvrdí, že skepse není opodstatněná. „Výše a rozložení měsíční úložky lze nastavit tak, aby klient dosáhl optimální výše důchodu. Státní příspěvek se dá maximalizovat. Už jsme penzijní řešení spočítali 15 tisícům lidem mezi 30 až 39 lety, přičemž doporučujeme měsíčně ukládat tisíc až dva tisíce korun,“ tvrdí Kristýna Havligerová z České spořitelny.

„Pokud si lidé chtějí udržet dosavadní nebo i vyšší životní úroveň, musí si pravidelně spořit a investovat,“ zdůraznil ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny Martin Techman. Podle něho lidé, kteří berou nad 40 tisíc korun měsíčně hrubého, by se měli obracet na privátní poradce banky.

Česká spořitelna také spustila důchodovou kalkulačku Spocitatduchod.cz, která má víceméně lidi přesvědčit, aby si včas k ní odkládali peníze na penzi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám