Hlavní obsah

Ropy je dostatek, její cena ale zůstává vysoká

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cena ropy v tomto týdnu začala mírně klesat. Její pokles je však omezený pouze na typ severoamerické ropy WTI, zatímco evropský Brent zůstává i nadále v dosahu hranice sta dolarů za barel.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina

Článek

Cena americké ropy typu WTI (West Texas Intermediate) v týdnu klesla o tři dolary až na 86 dolarů za barel. Prodává se tak nyní o přibližně sedm dolarů na barel levněji než ještě v polovině tohoto měsíce, kdy se vyšplhala na 92 dolarů. Na této ceně se prodávala naposledy v květnu loňského roku.

Zatímco americký typ WTI koriguje svůj růst z minulých měsíců, evropský Brent, který sestává z 15 druhů ropy z nalezišť v Severním moři, je i nadále velmi blízko hranici sta dolarů za barel, od které jej v průběhu pátečního obchodování dělily jen dva dolary. Rozdíl mezi oběma ropnými typy tak činí 12 dolarů, což je vysoko nad průměrem, který byl za celý rok 2010 negativní ve výši 0,76 dolaru.

Vysoký rozdíl mezi oběma ropnými typy je výsledkem několika faktorů. Asi nejdůležitějším je stav zásob v klíčovém americkém distribučním centru Cushing ve státu Oklahoma, které vzrostly díky technické úpravě ropovodů a zvýšení dodávek z Kanady.

Zásoby v Cushingu rostou téměř nepřetržitě od loňského listopadu, od kdy se zvýšily o 18 % na 37,6 miliónů barelů. Proti vysokým zásobám v USA pak stojí technické problémy, kterými si procházejí některé naleziště v Severním moři, jež dočasně omezují nabídku severomořského Brentu.

Saúdská Arábie možná již zvyšuje produkci

I přesto ale cena ropy v průměru zůstává vysoká, což mezi některými politiky i ekonomy vyvolává obavy z dopadu vysokých cen na světovou ekonomiku. Tyto obavy vyjádřili začátkem týdne i představitelé Saúdské Arábie, největšího producenta ropy na světě. Podle saúdského ministra pro ropný průmysl Alího Nuajmího by světová ekonomika a poptávka po ropě mohly růst rychleji, než se původně očekávalo, což by mohlo přispět ke zvýšení těžebních kvót.

Nobuo Tanaka, šéfa Mezinárodní energetické agentury (EIA), dokonce již oznámil, že Saúdská Arábie začala na trh pumpovat vyšší množství ropy, než jaké ji přísluší na základě kvót OPECu. Jak uvedl Tanaka ve čtvrtek na davoském fóru pro agenturu Reuters, „podle naší studie existuje mezera mezi tím, co reportují, a tím, co ve skutečnosti produkují. Je to úmyslné? Netuším. Jenom říkáme, že Saúdové produkují více, než oficiálně přiznávají.“ Spekulace o tom, že OPEC produkuje více, než k čemu se zavázal, včera na davoském fóru ale představitelé OPECu rázně odmítli.

Zásoby ropy jsou stále vysoké, cena však nereaguje

Přestože cena ropy zůstává relativně vysoká, OPEC odmítá, že by za ní stál fyzický nedostatek ropy na trhu. Za pravdu mu dává i stav zásob ropného kartelu, které při současné produkci 29,3 miliónů barelů vystačí na 60 dnů. Průměrný stav zásob se přitom pohybuje kolem 52 dnů. Podle šéfa ropného kartelu Abdalláha Badrího je OPEC připraven zvýšit svou produkci, kdykoli bude zřejmé, že je ropy na trhu nedostatek. Nic takového zatím ale ze stavu zásob neplyne.

Vysoká cena ropy tak zdá se má jen velmi málo společného s fyzickou poptávkou a je spíše výsledkem současné situace na finančních trzích, které centrální banky zaplavují „levnými“ penězi, jež ženou vzhůru nejen cenu průmyslových komodit, ale také potravin, akcií a ostatních finančních aktiv. Přísun nových peněz, který tlačí vzhůru ceny, přitom ani v nadcházejících měsících nemusí skončit.

Naznačila to i americká centrální banka (Fed) na svém zasedání z tohoto týdne. Podle Fedu růst cen spotřebitelského zboží (měřeno indexem spotřebitelských cen, CPI) zatím není problémem, zatímco nezaměstnanost zůstává vysoká. To zaručuje přítomnost expanzivní měnové politiky i do nadcházejících měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám