Hlavní obsah

Stavební spoření bude od ledna méně výhodné

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří už mají stavební spoření, nebo ho nově uzavřou, budou spořit za méně výhodných podmínek než dosud. Od ledna je čeká jedna z největších změn v historii stavebního spoření v Česku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Předně ještě za rok 2010 dostanou státní podporu v poloviční výši, protože státní příspěvek, který bude vyplacený v dubnu 2011 za letošní rok, bude zdaněn v rámci úsporných opatření 50 procenty.

Maximální výše státní podpory za letošní rok tak bude činit buď 2250 korun u tzv. starých smluv (uzavřených do konce roku 2003), nebo až 1500 korun u novějších smluv.

Od roku 2011 se pak sníží státní příspěvek na jednotnou výši a bude činit maximálně 2000 korun ročně. Začnou být zdaňovány úroky z vkladů i ze státní podpory (15 %), ale jen ty, které budou připsány po 1. lednu 2011. Dosud připsané úroky zůstanou beze změny.

Zdaněno bude rovněž u starších smluv tzv. úrokové zvýhodnění, a to v době zrušení smlouvy a výplaty peněz (15 %).

Změnami těchto podmínek přijdou rodiny často o tisíce korun, v případech většího počtu smluv i o více než deset tisíc korun. I přesto zůstane stavební spoření pro řadu lidí výhodným finančním produktem, protože jeho výnos stále převyšuje jak termínované vklady, tak i naprostou většinu spořicích účtů.

Škrty ve stavebním spoření se bude z podnětu ČSSD zabývat Ústavní soud.

Stavební spoření má dnes v Česku asi 4,9 miliónu lidí, kteří tímto způsobem dosud naspořili okolo 420 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám