Hlavní obsah

Podvody s benzínem má zarazit nový zákon

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční úřady a celníci sice pokračují v ofenzívě proti dobře organizovaným překupníkům pohonných hmot, kteří na DPH a spotřební dani stát okrádají o miliardy korun ročně, ale z trestního hlediska jde většina případů zatím stále do ztracena.

Článek

Ministerstvo financí a daňová správa proto chystají nová zákonná opatření, která by měla výrazně zkomplikovat daňové podvody s benzínem, třeba že DPH by už odváděly jen čerpací stanice.

Novela o DPH by tak měla utnout tipec těm, kteří to dělají tak, že při překupování benzínu někdo uprostřed řetězce zmizí, zatímco jiná firma v této organizované skupině si nárokuje odpočet DPH.

Musí to schválit EU

„DPH by neplatili jednotliví prodejci, ale až čerpací stanice, protože ty tak snadno z trhu nezmizí,“ vysvětluje vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek. Má to však háček. Jedná se o výjimku z evropských pravidel o DPH, takže ji v Bruselu musí odsouhlasit všechny členské státy jako celek.

Novela o DPH by také podle Knížka zavedla nový institut ručení odběratele za nezaplacení DPH dodavatelem.

„Nejde o nic jiného než o to, že pokud si je odběratel vědom, že mu někdo prodává pohonné hmoty příliš výhodně, pak si musí být také vědom, že zřejmě dotyčný nezaplatí DPH ani spotřební daň. A v takovém případě se může stát, že tuto povinnost, jakožto na odběrateli, který koupil levně, bude berní úřad pak vymáhat na něm,“ dodal Knížek.

Finanční úřady už také díky novele nebudou brát na zřetel to, že podnikatel sice své daňové povinnosti přizná, ale pak konstatuje, že nemá na zaplacení.

Tři desítky oznámení

Od začátku roku finanční úřady sice zmrazily desítky účtů a na nich zablokovaly už sedmnáct miliard korun, u nichž hrozilo, že budou převedeny na konta do zahraničí, aniž byly zdaněny, ale kolik lidí skončí u soudu? „Podávat trestní oznámení patří mezi povinnost berňáku, takže jsme letos Policii ČR předali zhruba na tři desítky trestních oznámení,“ řekl Právu Knížek.

Potvrdil, že některá byla ale již odložena. Stalo se tak tedy během několika týdnů od podání.

Do konce letošního roku je přitom ve hře dalších osm miliard, které budou nejspíš finančními úřady na účtech podnikavců zablokované; berňák každodenně monitoruje téměř pět set podezřelých obchodníků s benzínem.

Odloženo, je to jen bílý kůň...

I některé policisty a finanční úředníky zaráží, s jakou rychlostí jsou trestní oznámení na překupníky - daňové podvodníky odkládána.

Přitom poznatků a důkazů k jednotlivým případů, že se jedná o protizákonnou činnost, bývá už dostatek, neboť bez nich by ani nebylo právně možné účty daných subjektů zablokovat, a přinutit je tak obrovské sumy na daních zaplatit.

„Některé případy jsou v běhu, ale trvá dlouho, než se dostanou k soudu. Policii navíc ani tolik nezajímají tzv. bílí koně, tedy ti, kteří za úplatou někoho kryjí, ale ti, co skutečně tahají za nitky,“ dodal Knížek.

Už teď se zpřísnilo účetnictví

Daňová správa už uložila všem obchodníkům s pohonnými hmotami záznamovou povinnost, která jde nad rámec běžného účetnictví.

Musí evidovat od koho subjekt pohonné hmoty nakoupil, jaké množství, za jakým účelem a komu je prodal.

„K polovině srpna tuto povinnost plní již na 1500 subjektů,“ upřesnil Právu Knížek. Daňová správa si od tohoto slibuje, že z dat bude schopna vysledovat, kudy tečou nezdaněné obchody s DPH a kterých firem se týkají, případně, které konkrétní fyzické osoby za tímto obchodem stojí.

Zbrojení na podvodníky

Mnohdy spočívá trik v tom, že podvodníci faktury na DPH počítali jen z ceny bez spotřební daně, která však také musí být součástí konečné ceny benzínu či nafty. A na to úřad může přijít až časem kontrolou či porovnáváním údajů s celní správou. Tyto kontroly proto podle Knížka od začátku roku začaly probíhat téměř denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám