Hlavní obsah

Cena cukru letí vzhůru, zásoby se tenčí, dodávky kolabují

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena cukru je na tříměsíčních maximech díky pokračující silné poptávce a klesajícím zásobám. Například Sudán se chystá do října dovézt 400 tisíc tun, aby tak nahradil nedostatečnou domácí produkci. Silná poptávka zejména po rafinovaném cukru je také ze strany Pakistánu a zemí Středního východu.

Článek

„Kontrakt surového cukru s termínem dodání v říjnu si během včerejška polepšil o 0,5 centu (2,9 %) na 17,61 centů za libru. Denní maximum bylo až na úrovni 17,70 centů, což byla nejvyšší dosažená hodnota od 15. dubna. Na londýnské Liffe posílil bílý cukr nejvíce od 2. června, když říjnový kontrakt posílil o 14 dolarů (2,7 %) na 534 dolarů za tunu,“ uvedli analytici společnosti Colosseum.

Už před týdnem došlo k přetížení exportních terminálů v Brazílii a k narušení dodávek cukru. Podle zprávy Cosan SA Industria andamp; Comerzio, jež je největším zpracovatelem cukrové třtiny na světě, způsobila rekordní úroda cukrové třtiny v Brazílii doposud nezaznamenanou dopravní zácpu u exportních přístavů, kde nezvladatelné množství lodí čeká na nakládku. Uvedla to Česká kapitálová informační agentura.

Zpoždění dodávek cukru by se podle zmíněného zdroje mohlo promítnout až do srpna letošního roku. Podle odhadu amerického ministerstva zemědělství představuje v současné době brazilský export cukru až 54 % celosvětového exportu zmíněné komodity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám