Hlavní obsah

Chození do banky se stále více prodražuje

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodit osobně do banky vybírat si peníze, vkládat je nebo posílat je čím dál dražší. Lidé stále platí za vklad v hotovosti v pěti bankách z devíti. Poplatek činí až 10 Kč. Od 7. července ho bude vyžadovat menšina bank, protože poplatek zruší i Raiffeisenbank a od 1. září i Česká spořitelna.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Dříve bývaly vklady hotovosti na účty dceřiných společností banky (stavební spoření, penzijní fondy) zpravidla zdarma. Nyní jsou bez poplatku jen u tří bank, v ostatních, které službu umožňují, poplatek činí 8 až 55 Kč. Nejvyšší je v Raiffeisenbank.

Výběr hotovosti

Lidem bez karty a přímého bankovnictví, kteří potřebují ze svého korunového účtu vybrat hotovost, nezbývá nic jiného než zajít s osobním dokladem na pobočku.

Ceny jsou často vysoké, pohybují se od 23 do 60 korun. Bez poplatku jsou jen klienti GE Money Bank s účtem Genius Active + a důchodci – klienti Poštovní spořitelny, kteří mají jeden výběr v měsíci zdarma.

Standardní výběry v Poštovní spořitelně stojí 26 Kč. Klienti České spořitelny, kteří uskuteční výběr nad 15 tisíc do 500 tisíc korun, a klienti ČS ve věku 65 let a více, kteří vyberou do 15 000 korun, platí poplatek 23 Kč (15 + 8 účetní položka). Za ostatní výběry klienti ČS platí 53 Kč (45 + 8 účetní položka). ČS od 1. září sjednotí poplatek na 65 Kč.

Nejvíc si účtují ČSOB, GE Money Bank, Komerční banka a Raiffeisenbank – 60 Kč.

Příkazy k úhradě

Poplatek za jednorázový příkaz na přepážce včetně zaúčtování se pohybuje od 8 do 59 Kč. Nulový mají jen klienti GE Money Bank s kontem Genius Active+.

Příkaz podaný přes sběrný box je sice levnější – od 8 do 33 korun, ale ani to není žádná láce. Kromě toho službu poskytují z uvedených bank jen čtyři.

Trvalý příkaz k úhradě a souhlas s inkasem lze v některých bankách zřídit i zdarma a klient tak platí jen účetní položku za odchozí platbu či inkaso. V jiných bankách je ale draze, například v Komerční bance činí cena 69 korun plus účetní položka šest Kč.

Změna či zrušení trvalého příkazu (souhlasu s inkasem) je za 26 až 49 Kč. Neplatí se u účtu Genius Active+ v GE Money Bank.

Pokud jde o mezibankovní platbu, je třeba připočítat ještě dvě Kč clearingovému centru ČNB.

Účet v cizí měně

Obhospodařovat účet v cizí měně je také poměrně drahé. Vklad stejné měny na cizoměnový účet (např. eur na eurový účet) je bez poplatku jen ve třech bankách. Např. v UniCredit Bank se platí jedno procento, minimálně 30 Kč.

Za výběr téže měny z cizoměnového účtu se platí ve všech bankách – buď pevnou částkou, nebo procentem z vybírané částky. Zpoplatněn je všude např. výběr korun z cizoměnového účtu.

Výpis na pobočce

Chodit si pro výpisy na pobočku je drahá záležitost. Při měsíčním cyklu se platí 45 až 90 Kč (nejvíc v KB). Některé banky ani tyto službu neposkytují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám