Hlavní obsah

Počet chudých, kteří nemají kvůli ztrátě zaměstnání na zaplacení daní, roste

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ekonomickou krizí narostl o stovky počet zcela chudých lidí, kterým finanční úřady musely odpustit daňové nedoplatky, protože přišli o práci. Často se přitom jedná o rodiny s dětmi. Daňový nedoplatek je berňákem odpouštěn, když hrozí, že daňový dlužník nebude mít ani na jídlo. Vyplývá to ze Zprávy o činnosti daňové správy za rok 2009.

Foto: Foto archiv, Právo

Fronta na daňové přiznání - počet lidí, kterým finanční úřady musely odpustit daňové nedoplatky roste.

Článek

Finanční úřady v roce 2009 vydaly 1,5 tisíc rozhodnutí o prominutí daňového nedoplatku na dani z příjmů fyzických osob, což je o 450 případů více než v roce 2008.

„Vzrostl počet poplatníků, u kterých by vymáháním daňového nedoplatku byla vážně ohrožena výživa daňového dlužníka nebo osob na jeho výživu odkázaných, případně by vymáhání vedlo k hospodářskému zániku daňového dlužníka,“ konstatuje se ve zprávě České daňové správy.

V posledním čtvrtletí roku 2009 činil přitom podíl pracujících osob pouze 46,8 % všech obyvatel ČR. Hlavní příčinou jsou podle daňové správy dopady hospodářské krize.

Nárůst bonusů na vyživované dítě

„Růst daňových bonusů potvrzuje fakt, že v Česku stoupá počet rodičů pečujících o dítě, kteří mají nízké příjmy,“ konstatuje zároveň daňová správa.  V roce 2009 vzrostl objem daňových bonusů na vyživované dítě, které správci daně poukazovali zaměstnavatelům, na 3,1 miliardy korun, což představuje meziroční přírůstek o 1,9 miliardy korun.

Zároveň meziročně klesl objem základu pro stanovení záloh na daň - tzv. superhrubá mzda - a současně vzrostl objem čerpaných daňových bonusů na vyživované dítě, o které se snížil odvod záloh na daň.

Anketa

Stalo se vám, že už vám nezbylo na zaplacení daní, zdravotního a sociálního pojištění?
ANO
42,6 %
NE
57,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1948 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát krvácí, finanční úřady přitvrdí

Finanční úřady se letos budou snažit vybrat na daních ještě výrazně více, než tomu bylo v předchozích letech. Státu docházejí peníze. A to i přesto, že za...

Pronajímatelé bytů mohou ušetřit na daních

Pronajímatelé bytů mohou významně ušetřit na daních. Na úsporách se významně podílejí výdaje, které lze daňově uznat. Poplatník má dvě možnosti. Buď uplatnit...

Výběr článků

Načítám