Hlavní obsah

Úroky termínovaných vkladů dále klesají, někde jsou dokonce na nule

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si chtějí uložit peníze na termínovaný vklad, stojí nyní před nelehkou volbou, kterou banku vybrat. Úroky termínovaných vkladů totiž dále klesají a střadatelé skoro žádné zajímavé možnosti kam uložit peníze nemají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Úroky termínovaných vkladů v některých případech dokonce už připomínají úročení běžných účtů.

Úrok je i nulový

Například LBBW Bank CZ vklady do 500 tisíc korun na jeden měsíc úročí sazbou nula. Citibank má u jednoměsíčních vkladů nulovou sazbu dokonce až do vkladu 1 milión korun. Komerční banka úročí jednoměsíční vklady klienta, který nemá běžné konto v této bance, sazbou 0,10 % bez ohledu na výši vkladu, tedy například i miliónové částky.

Jednoměsíční termínované vklady má zatím nejvýhodnější Poštovní spořitelna – začínají na úroku 0,50 % ročně.

Kdo chce poněkud lepší úrok, musí zvolit sazbu na delší období. Například vkladům se splatností 1 rok až 5 let v současné době kraluje GE Money Bank. Úrok se pohybuje od 2 do 3,25 procenta a vysoko převyšuje nabídku ostatních bank.

Ani ty nejlepší úroky v přehledu bank ale nejsou nic moc. Je třeba počítat s tím, že inflace má podle prognózy České národní banky do konce roku stoupat na úroveň okolo dvou procent. Aktuální úroková sazba se ale fixuje na celé období trvání vkladu.

Je dobré si všimnout, že v některých bankách u vkladů s delší splatností nemá na úrok vliv výše vkladu. Úrok je tedy stejný, i když je uloženo třeba 50 tisíc, nebo 500 tisíc. Například v GE Money Bank.

Ani další nabídky neohromují

Některé banky nabízejí speciální termínované vklady. Ani ty však nijak úrokem neohromují. Například LBBW nabízí IQ Maxi vklad. Je třeba ale uložit alespoň 100 tisíc korun, splatnost vkladu je 1, 2, 3, 4 roky a 5 let. Nutný je také běžný účet v bance. Úrok čin 2,15 % -  3,55 %

Poměrně zajímavé úroky má i Garantovaný vklad Maxim UniCredit Bank. Úrok je vázán na to, že klient má v bance také běžný účet, kreditní kartu a úvěrové pojištění ke kreditní kartě.

Minimální vklad činí 30 tisíc Kč, maximální 500 tisíc Kč. Úrok je 2,45 % -  4,05 %.

V Komerční bance o něco lepší úročení než běžný termínovaný vklad nabízí KB garantovaný vklad. Úroky jsou od 1,25 % do 1,50 %.

Tzv. Perfektní vklad České spořitelny nabízí úrok 3,2 % ročně při jednorázovém uložení peněz na čtyři roky. Vklad může činit buď 100 tisíc, nebo 200 tisíc korun. Padesát procent celkového úroku se vyplácí už při založení produktu. Není nutný běžný účet v ČS.

Variantou jsou spořící účty

Mnohdy lepší variantou termínovaných vkladů jsou spořící účty. U některých z nich není nutné mít běžný účet v dané bance a peníze bývají kdykoli k dispozici. Nejvyšší úrok je nyní 2,50 % ročně (viz tabulka). Jde ale o úrok vyhlašovaný, který se v průběhu vkladu může měnit.

Anketa

Kam si ukládáte většinu volných peněz?
SPOŘÍCÍ ÚČET
59,5 %
TERMÍNOVANÝ VKLAD
9,2 %
VKLADNÍ KNÍŽKA
2,3 %
INVESTIČNÍ NÁSTROJE (cenné papíry, spoření, alternativní investice apod.)
7,8 %
NEDISPONUJI VÝZNAMNĚJŠÍ VOLNOU ČÁSTKOU, stačí mi běžný účet
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1765 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám