Hlavní obsah

Jak napravit chybu v daňovém přiznání

Novinky, Josef Drbohlav, Finanční úřad pro Prahu 7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odevzdali jste daňové přiznání a následně jste zjistili, že neobsahuje jenom samé správné údaje? Náprava závisí na tom, zda jste na to přišli před termínem pro podání přiznání nebo až po něm. Ani v jednom případě byste však neměli dlouho otálet.

Článek

Až do 31. března můžete podat přiznání znovu. Na první straně formuláře zaškrtnete přiznání „opravné“. Stojí to trochu námahy, ale nevznikají při tom žádné sankce. Finanční úřad k předcházejícímu „nepovedenému“ přiznání nebude přihlížet.

Dodatečné přiznání

Pokud zjistíte chybu až po termínu pro podání přiznání, odevzdáte dodatečné přiznání. Na titulní straně zaškrtnete  slovo „dodatečné“, vyplníte kompletně celé přiznání a proti řádnému přiznání navíc i 6. oddíl – Dodatečné DAP.

Jestliže jste na základě původního, řádného přiznání nesprávně odvedli nižší daň, musíte chybu v dodatečném přiznání odstranit a daň samozřejmě doplatit.

Protože jste zjistili chybu sami, zaplatíte jen úrok z prodlení, který se počítá od původního data splatnosti až do dne doplacení dlužné částky. Jeho výše závisí na aktuální repo sazbě ČNB.

Pokud u jedné daně za jedno zdaňovací období úrok nepřesáhne 200 Kč, neplatí se. I když vás ale zaplacení úroku nemine, pořád jste na tom lépe, než kdyby na chybu přišel finanční úřad. Ten by vám doměřil dlužnou daň, úrok z prodlení a také ještě penále ve výši 20 % z doměřené daně.

Jestliže jste se spletli ve svůj neprospěch, můžete podat dodatečné přiznání na nižší daň nebo vyšší ztrátu. Zjistíte-li však, že jste si v původním přiznání pouze zapomněli uplatnit ztrátu za předcházející období nebo odpočet na dary, máte smůlu. Dary nebo ztrátu můžete uplatnit pouze v dodatečném přiznání na vyšší daňovou povinnost, a to jen v takové výši, aby rozdíl mezi nově stanoveným základem daně sníženým o dar a původně stanoveným základem daně činil alespoň 100 Kč.

To znamená, jestli jste si třeba zapomněli odečíst dar ve výši 3000 Kč, můžete tak učinit v dodatečném přiznání, pokud jste zároveň například zapomněli přiznat příjem 3100 Kč.

U zaměstnavatele

Mohli jste se také dopustit chyby, která měla za následek nesprávně stanovenou daň, i když jste přiznání nepodávali, protože daň za vás spočítal zaměstnavatel.

Příklad: Zaměstnanec uvedl v žádosti o roční zúčtování nepravdivý údaj o výši příjmu manželky a dostal na ni slevu na dani. Nebylo to úmyslně, jenom si špatně vysvětlil zákon. Jakmile si ověřil, že pochybil, okamžitě to oznámil mzdové účetní.

Daň včetně daně vyplývající z ročního  zúčtování, která nebyla sražena vinou poplatníka, může zaměstnavatel srazit do tří let od konce zdaňovacího období, v němž k nesprávné srážce došlo.

To se týká i úroku z prodlení, který by finanční úřad z tohoto titulu předepsal zaměstnavateli k zaplacení. Zaměstnanec už s tím nemá žádné další komplikace. Zaměstnavatel takto vrácenou daň odvede správci daně v nejbližším termínu pro odvod záloh na daň.

Zaměstnanec může celou věc napravit i tím, že podá řádné daňové přiznání. Mzdová účetní by to určitě přivítala, ale pro něho by to nebylo optimální řešení. Přidělal by si tím starosti s jeho vyplněním.

Navíc by se vystavil nebezpečí, že by mu mohl některý finanční úřad zvýšit jeho roční daňovou povinnost (nikoli jen rozdíl plynoucí z chyby) až o 10 %, protože přiznání nebylo podáno včas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám