Hlavní obsah

Volné peníze termínované vklady zhodnotí, ale boháče z vás neudělají

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volné peníze můžete snadno, pohodlně a bezpečně zhodnocovat na termínovaných vkladech. Jsou sice jednoduché s minimálním rizikem, ale za to nečekejte obrovské zisky. Přesto se termínované vklady vyplatí tomu, kdo se nechce zabývat složitějšími investičními strategiemi, které navíc vyžadují částky zhruba od dvou miliónů korun. O výnosu na termínovaném vkladu rozhoduje doba vkladu a výše uložené částky. Vyplatí se minimálně od 200 tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Když na termínovaný vklad vložíte větší částku na delší dobu, může být zhodnocení kolem tří procent, v některých případech téměř až šesti procentní, ale to je výjimka.

Zhodnocení začíná na desetinách procent při vkladech na několik dní či měsíců, až po obvykle jedno až dvě procenta na jeden až dva roky.

Termínované vklady můžete mít prakticky v jakékoliv měně. Přinášíme vám některé aktuální příklady u termínovaných vkladů v českých korunách.

Předčasný výběr bez sankce

Komerční banka ve výjimečných případech umožňuje vybrat vklad předčasně bez penalizace. Termínovaný účet s garancí předčasného výběru bez sankcí nabízí až 3% úrok ročně a peníze si člověk může vybrat v případě nepříznivých životních událostí, jako jsou dlouhodobá nemoc, ztráta zaměstnání a invalidita. Banka v těchto případech umožní peníze vybrat bez sankcí.

Vklady jsou na jeden až pět let, garance předčasného výběru se vztahuje na vklady až do jednoho miliónu korun. Banka uvedla, že tuto možnost zatím časově omezuje na počátek dubna.

Vklady od 200 do 500 tisíc

Česká spořitelna na své Vkladovém účtu nabízí zhodnocení 3,1 %. Vklad musí být alespoň na pět let a větší než jeden milión korun. Zhodnocení vkladu mezi 250 tisíc až půl miliónem korun na jeden rok je u ČS 1,2 %.

O něco málo více, v rozmezí vkladu 200 - 500 tisíc korun nabízí UniCredit Bank, která má u jednoročního vkladu zhodnocení 1,4 %. Raiffeisenbank vklady na jeden rok v rozmezí 200 - 500 tisíc korun zhodnocuje dvěma procenty.

Extrémy

Zajímavá je nabídka Moravského peněžního ústavu, který u vkladu 400 - 800 tisíc na jeden rok nabízí zhodnocení 4,9 %. Jedním z nejvýnosnějších termínovaných vkladů je Spoření na dálku od WPB Capital, který má zhodnocení 5,95 % u vkladů nad 800 tisíc korun na pět let.

Zajímavá je nabídka Moravského peněžního ústavu, který u vkladu 400 - 800 tisíc na jeden rok nabízí zhodnocení 4,9 %. Jedním z nejvýnosnějších termínovaných vkladů je Spoření na dálku od WPB Capital, který má zhodnocení 5,95 % u vkladů nad 800 tisíc korun na pět let.

Podrobné srovnání úrokových sazeb termínovaných vkladů

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvolit co nejvýhodnější účet

Člověk by měl volit účet přesně podle toho, co konkrétně v praxi potřebuje a nenechat se bez rozmyslu nalákat na tzv. výhodné balíčky.

Výběr článků

Načítám