Hlavní obsah

Neplatičů povinného ručení ubylo, dostávají teď výzvy

Právo, Václav Tuček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 65,5 miliónu korun zaplatili do konce loňského roku neplatiči povinného ručení do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Výzvou k zaplacení příspěvku bylo obesláno 132 810 osob.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Od začátku loňského roku jsou vlastníci a provozovatelé vozidel, kteří nemají sjednáno zákonné pojištění, povinni uhradit za každý nepojištěný den do fondu ČKP příspěvek.

Ten se podle druhu vozidla pohybuje od 20 do 300 Kč denně, u osobních vozidel podle obsahu 50 nebo 70 korun. Příspěvek nenahrazuje pojištění, škodu způsobenou vozidlem bez povinného ručení nadále platí vlastník.

Současně ČKP rozesílá neplatičům výzvy k úhradě pojistného. Tento zdvojený tlak už přináší své výsledky. Zatímco se ještě v roce 2008 počet nepojištěných vozidel odhadoval na více než půl miliónu, jejich počet se během následujícího roku dramaticky snížil. Přispěly k tomu i desítky tisíc vozů vyřazených z registru.

Počet nepojištěných, avšak dále provozovaných motorových vozidel loni meziročně poklesl odhadem o více než třetinu. A především se také snížilo množství nehod, způsobených nepojištěnými vozidly, meziročně zhruba o čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám