Hlavní obsah

Nový hlídač spotřeby ve velikosti mobilu ročně ušetří tisíce korun za elektřinu

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará chladnička s mrazničkou vás navíc připraví o deset tisíc korun ročně. Režim stand by na televizi přijde na více než pět set korun ročně. To jsou příklady ztrát, které vyčíslila Pražská energetika (PRE). Lidem radí, aby si změřili efektivnost spotřeby elektřiny. Umožňuje to nové mobilní zařízení, které si můžete koupit, nebo půjčit a ihned vám spočítá náklady, a to i u jednotlivých spotřebičů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kdo chce přestat pouštět žilou domácímu rozpočtu, měl by mít přehled. Přetápíte elektřinou o jeden dva stupně, nezhasínáte a máte nabíječky na mobily stále v zásuvce? Další tisícovky vyhozené oknem.

Chytrá krabička rychle počítá

Novinka, přenosný snímač spotřeby elektřiny, může ležet i na psacím stole. Senzorové klipy připevníte na všechny hlavní kabely, které vedou z elektroměru k pojistkové skříni. Tyto senzory komunikují s krabičkou a na displeji zobrazí vaší momentální spotřebu elektřiny ve wattech či přímo ve finančních nákladech.

Přístroj umí zobrazit i spotřebu jednotlivých spotřebičů. Snadno pak zjistíte, jakou mají domácí přístroje skutečnou spotřebu a podle toho se zařídíte. Například si koupíte úspornější pračku, ledničku či myčku.

Ve spojení s počítačovou aplikací může přístroj, který stojí necelé čtyři tisíce korun, monitorovat spotřebu a náklady celý rok. Ušetřit tak lze až dvacet procent nákladů ročně.

Jednorázově zdarma

Komu by však stačilo pro orientaci jednorázové měření spotřeby, může si zdarma zapůjčit kufřík s měřícím přístrojem v Centru energetického poradenství PRE. Přístroj se zasune do zásuvky, do něho se dá zástrčka elektrického přístroje, u kterého se měří spotřeba. Výsledkem analýzy je spotřeba, proud, napětí, doba provozu spotřebiče, příkony, ale i vyhodnocení finančních nákladů na spotřebovanou energii.

Dotace na úspory

O něco složitějším krokem k úspoře energie je se na to zaměřit již při samotné stavbě či rekonstrukci domu či bytu. Jde o zateplení, výměnu oken, různé úsporné topné soustavy. V různých případech totiž můžete získat na jejich pořízení dotace nebo zvýhodněné úvěry.

Příklad: žadatele státního programu Zelená úsporám, který provede vybranou kombinaci opatření spočívající třeba v celkovém zateplení a instalaci ekologického zdroje vytápění, čeká dotační bonus 20 tisíc korun u rodinného domu a 50 tisíc Kč u bytového domu.

Loni zde bylo přijato přes tři tisíce žádostí, které představovaly sumu ve výši zhruba 500 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám