Hlavní obsah

Trh nemovitostí vstává z mrtvých, pesimismus investorů polevuje

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální trh nemovitostí, který zasáhla krize velmi tvrdě, začíná pozvolna vstávat z mrtvých, a to i přes to, že počet zabavených domů v USA stále ještě roste.

Článek

,,Vývoj na nemovitostním trhu v Evropě ukazuje realitní index Dow Jones Stoxx 600 Real Estate, který od svého minima z března 2009 již téměř zdvojnásobil svoji hodnotu.“ říká analytik Karel Beneš z BBI.

Přesto se však tento index stále pohybuje na méně než polovině své maximální historické hodnoty.

"Investoři mohou do tohoto indexu investovat například pomocí indexového investičního certifikátu nabízeného některými bankami,“ vysvětluje Beneš.

Díky investičním certifikátům se navíc na růstu cen nemovitostí mohou podílet i drobní investoři, neboť minimální investice do těchto nástrojů je obvykle pouze několik desítek euro. Podkladem pro investiční certifikát pak může být nemovitostní index z jakékoliv země či regionu.

Určité mírné zotavení nálady na trhu nemovitostí jsou hlášena z USA, kde hypoteční a posléze i hospodářská krize vypukla.

„Pesimismus mezi americkými staviteli domů v únoru polevil, bytový trh příznivě ovlivnila stabilizace trhu práce, daňový stimul, velmi nízké ceny a nejlepší podmínky při financování nové nemovitosti v historii USA,“ oznámila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Podle americké Asociace stavitelů domů bude ale zotavení amerického bytové trhu po hypoteční a finanční krizi dlouhodobé.

Podle americké Asociace stavitelů domů bude ale zotavení amerického bytové trhu po hypoteční a finanční krizi dlouhodobé.

„Výhled stále zhoršuje narůstající počet vyvlastnění a tvrdé podmínky bank pro stavebníky a domácnosti,“ připomíná ČEKIA. Počet návrhů na propadnutí domů jako zástavy v USA v lednu vzrostl o 15 % na 316 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám