Hlavní obsah

Státní záruky za úvěry podpoří nové byty

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájemních bytů, které by byly dostupné pro všechny příjmové skupiny obyvatel, je stále málo. Změnit by to mohl aktuálně připravovaný program Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jeho cílem bude poskytovat záruky za splácení investičních úvěrů na výstavbu nájemních bytů. Splatnost bude až čtyřicet let a otevřený bude všem investorům: městům, obcím, bytovým družstvům, soukromým firmám i fyzickým osobám.

„Garance za úvěry jsou oproti přímým dotacím výrazně lepším nástrojem stimulace bytové výstavby především proto, že jejich působením nedochází k pokřivení přirozeného tržního prostředí,“ hodnotí program záruk ředitel SFRB Jan Wagner.

Fond může zajistit investorům ručení až do výše 70 % nesplacené jistiny bankovního úvěru.

Zajišťovaná část jistiny přitom nesmí přesáhnout 1,5 miliónu korun na jeden pořizovaný byt a 1,8 miliónu korun v případě, že je žadatelem obec a součástí této výstavby je i část technické infrastruktury v obci.

V roce 2010 se počítá s poskytnutím ručení za jistiny úvěrů až do objemu jedné miliardy korun. Program by měl být spuštěn již během několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám