Hlavní obsah

Hrozbu penále odvrátí expresní platby

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelům, kteří v obratu své firmy mnohdy hrají o čas, často hrozí, že v termínu nezvládají povinné platby jako sociální a zdravotní pojištění, daně či závazky obchodním partnerům. Musí tak čelit riziku penále, či úrokům z prodlení. Běžný převod trvá až dva dny. Využít lze proto expresní platby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o zrychlený převod peněz z účtu na účet, který banka zaúčtuje ještě v den podání.

„Expresní platby jsou využívány zejména v segmentu firemních financí, a to především ke splnění závazků z obchodního styku nebo pro včasné zaplacení povinných plateb. Každý měsíc zpracujeme v průměru šest tisíc expresních plateb. Jedná se o hodně využívaný způsob placení, jehož četnost se ještě zvyšuje především koncem jednotlivých čtvrtletí. Největší nárůst expresních plateb zaznamenáváme koncem kalendářního roku,“ komentuje využívání expresních plateb podnikateli Roman Přeučil z Raiffeisenbank.

Expresní platbu můžete u většiny bank zadat buď přímo na pobočce, nebo přes internetové bankovnictví.

Název produktu se v jednotlivých bankách mírně liší, někde posíláte prioritní, jinde expresní nebo dokonce super expresní platbu. Podmínkou je vždy to, aby banka zúčtovala platbu ten samý den, kdy jste ji podali.

Některé banky tuto službu nenabízejí vůbec (mBanka) nebo pouze omezeně. U Citibank nepodáte expresní platbu na pobočce. U GE Money Bank to nelze přes standardní internetové bankovnictví, ale pouze pokud využíváte speciální službu, která je napojena přímo na vaše účetnictví.

Za rychlost se platí

Nejvíce za zrychlené posílání peněz zaplatíte v LBBW Bank. Bez ohledu na to, zda příkaz podáte prostřednictvím internetu nebo na pobočce, zaplatíte celkem 300 Kč. Druhá nejdražší je Česká spořitelna, kde přes internet zaplatíte 204 Kč a na pobočce 255 Kč. Naopak nejlevněji mohou podávat expresní platby klienti Raiffeisenbank, na pobočce platí pouze 60 Kč a přes internet jen 30 Kč. Sazby se týkají podnikatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám