Hlavní obsah

Situace v Záporožské jaderné elektrárně se zcela vymkla kontrole, řekl šéf MAAE

Aktualizováno

Situace v Rusy okupované Záporožské atomové elektrárně na Ukrajině se zcela vymkla kontrole, a Evropě tak reálně hrozí jaderná havárie. V úterním rozhovoru pro agenturu AP před tím varoval šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Foto: ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT, AP

Snímek z ostřelování Záporožské jaderné elektrárny

Článek

„Veškeré zásady jaderné bezpečnosti byly porušeny. Nebezpečí je extrémně vážné,“ řekl Grossi AP.

Problém je podle něj zejména v tom, že největší jadernou elektrárnu okupují Rusové, ale obsluhuje ji ukrajinský personál, s nímž se nedaří navázat kontakt. Panují navíc obavy, že obsluha jaderné elektrárny nemá potřebné náhradní díly a techniku. „Nejsme si jistí, že elektrárna dostává vše, co potřebuje,“ konstatoval Grossi.

Za ostřelování jaderné elektrárny mohou Ukrajinci, tvrdí Putin

Válka na Ukrajině

Kolem komplexu navíc zuří válka a Ukrajinci tvrdí, že Rusové používají elektrárnu jako štít a sami z ní ostřelují. „Když si všechno sečtete, získáte celý seznam věcí, které by se v jaderném zařízení nikdy neměly stát,“ řekl Grossi dále v rozhovoru pro agenturu AP.

Šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ale uklidňuje, že v Záporožské jaderné elektrárně v posledních dnech a týdnech k žádnému překotnému vývoji nedošlo. „Pokud jde o aktuální situaci v Záporožské jaderné elektrárně, tak se tam neděje nic, co by se tam nedělo od 4. března, kdy ji Rusové obsadili,“ napsala Drábová Novinkám.

Ředitel agentury pro atomovou energii Rusy i Ukrajince vyzval, aby urychleně umožnili vstup do elektrárny jejím inspektorům, kteří prověří, že nehrozí únik radiace a podobné neštěstí jako v roce 1986 v Černobylu.

Rusové Záporožskou jadernou elektrárnu u města Energodar obsadili začátkem března. Tedy krátce po zahájení invaze na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám