Hlavní obsah

Nejdůležitější ekonomické události tohoto týdne

Novinky, Michala Moravcová, BOSSA.CZ

Máme před sebou týden bohatý na ekonomické a politické události, které se postarají o cenové změny jednotlivých finančních instrumentů. A to buď směrem nahoru, nebo dolů. V centru pozornosti ekonomů budou hlavně prezidentské volby v USA. Investoři budou také pozorně sledovat zasedání Evropské centrální banky i britské centrální banky a zlatým hřebem programu tohoto týdne bude nedělní schvalování státního rozpočtu na rok 2013 v Řecku.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Již v úterý večer budou všichni investoři s napětím sledovat jednu z nejdůležitějších událostí tohoto roku, a to prezidentské volby největší ekonomiky světa. Dosavadní předvolební průzkumy mluví ve prospěch stávajícího prezidenta USA Baracka Obamy.

Jeho narůstající popularitě na poslední chvíli výrazně pomohla výborná data z trhu práce, která byla zveřejněná minulý pátek. Růst zaměstnanosti v zapeklité době, kdy se celý svět pere s krizí, je výborným argumentem pro jeho znovuzvolení.

I když vítěze prezidentských voleb zatím neznáme, jedna věc je již jistá. A to, že nová hlava státu se bude muset do konce roku (tedy co nejdříve) poprat s hrozbou tzv. fiskálního útesu. To znamená, že na začátku roku 2013 vyprší v USA některé daňové úlevy a navíc bude ve stejnou dobu potřeba seškrtat federální rozpočet kvůli snižování zadlužení státu.

Zasedání centrálních bank

Ve čtvrtek se bude konat zasedání britské centrální banky (BoE) a Evropské centrální banky (ECB). Obě dvě budou usilovat o co nejlepší nastavení měnové politiky ve prospěch domácí ekonomiky. Pro investory bude zajímavější sledovat zasedání BoE, protože u té se přesně neví, jaký postoj k tamní ekonomické situaci ve finále zaujme.

Poslední data HDP sice signalizovala ekonomický růst země, ten byl ale jenom důsledek pozitivních vlivů letní olympiády. Kdyby se pozitivní efekt olympijských her zanedbal, čísla by ukázala, že ekonomika Velké Británie se smršťuje.

Co se týče ECB, tam ekonomové neočekávají, že by čtvrteční zasedání přineslo nějaké výrazné změny v měnové politice eurozóny.

Řecko před krachem

Ve středu se bude v Aténách hlasovat o uzákonění nových úsporných opatření. V neděli je pak na plánu schvalování rozpočtu na příští rok. Řecká vláda má sice v parlamentu většinu, obě hlasování musí ale projít zákonodárným orgánem tento týden bez zádrhelů.

Již příští pondělí se totiž koná schůzka ministrů financí eurozóny. Na ní se bude projednávat další finanční pomoc Řecku. Kromě situace v Aténách by investoři měli sledovat i postoj Německa. To nechce přistoupit na žádnou úlevu a prominutí alespoň malé části řeckého dluhu.

Bez takovéhoto ústupku je ale situace v této jihoevropské zemi neudržitelná, což potvrdily i informace o výši zadlužení z minulého týdne, které dosahuje 190 procent státního dluhu k HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám