Hlavní obsah

Díky dolarovému menu rostly společnosti McDonald‘s tržby

Novinky, Michala Moravcová

Americká společnost McDonald‘s ve středu zveřejnila své hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku. Investory příjemně překvapily rostoucí tržby v USA, které se dokázaly po šokujícím propadu z loňského léta opět zvednout.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Z globálního hlediska si nejlépe v prodeji hamburgerů vedly Spojené státy americké, kde tržby za říjen, listopad a prosinec roku 2012 vzrostly o 0,3 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2011. Evropskou dluhovou krizi pocítil i největší prodejce rychlého občerstvení na světě, když jeho tržby na starém kontinentu klesly o 0,6 procenta. V oblasti Asie, Pacifiku, Středního východu a Afriky byl pokles prodejů ve čtvrtém kvartále ještě výraznější, a to až o 1,7 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2011.

Zisky a příjmy společnosti McDonald's v posledním čtvrtletí 2012

Celkový zisk společnosti dosáhl v posledním kvartále roku 2012 hodnoty 1,4 miliard dolarů (USD) neboli 1,33 dolaru na akcii. Pro srovnání ve stejném období předchozího roku dosáhla restaurační síť zisk o 0,2 miliardy nižší.

Síť si v ročním srovnání polepšil i v tržbách. Ty v meziročním srovnání porostly o 0,13 mld. dolarů a za poslední tři měsíce loňského roku dosáhly celkové hodnoty 6,95 miliard dolarů. Celkový nárůst tržeb byl podpořen hlavně vyšší poptávkou po tzv. dolarovém menu, v České republice známém jako „fajnovky za pár kaček“. S touto koncepcí nabídky přišla společnost McDonald‘s na globální trh, aby obstála v silném konkurenčním boji.

V roce 2013 plánuje síť otevřít přibližně 1500 nových restaurací po celém světě. Stěžejní v roce 2013 bude, udržet si úroveň tržeb, které loni v létě zaznamenaly pokles poprvé od roku 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám