Hlavní obsah

Španělskou žádost o pomoc by mohlo blokovat Německo

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko je podle agentury Reuters oficiálně připraveno požádat Evropskou centrální banku (ECB) o finanční pomoc, prostřednictvím které by mohlo překonat narůstající schodek veřejných financí. Investoři a bruselští představitelé již delší dobu vyvíjejí na Madrid tlak, aby tak učinil co nejrychleji.

Foto: www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Oficiální žádost je totiž podmínkou pro zahájení programu nákupu španělských státních dluhopisů. Brusel chce, aby se tento program spustil raději dříve než později. Přeje si, aby se napjatá situace v Evropě konečně zklidnila a nedošlo k opakování stavu, kdy investoři zaženou nejen Španěly, ale také Italy do kouta.

Ti by pak opět pod tlakem vysokých dluhopisových výnosů, tržní nervozity a otázek ohledně budoucnosti eura o pomoc stejně nakonec požádat museli. Brusel tedy upřednostňuje, aby se tak učinilo raději dříve a v klidu.

Premiér Marian Rajoy pravděpodobně preferoval nejdřív představit reformní plány a až následně pak požádat o pomoc, aby nebyl Španěly podezírán z toho, že ho k nepopulárním krokům donutila Evropa.

Brusel ale slibuje, že reformní opatření, které Madrid minulý týden představil, jsou dostatečné a nebude už po něm vyžadovat žádné další radikální opatření.

Proti se staví Německo

Německo bylo hlavním odpůrcem zahájení programu nákupu dluhopisů problematických zemí. Z tohoto důvodu se také k žádosti Španělska o pomoc staví negativně. Tamní ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že Madrid koná dostatečné reformní kroky, a bude tedy schopen vypořádat se s fiskální krizí bez pomoci ECB.

Prohlásil, že investoři časem sami rozpoznají, že Pyrenejský poloostrov jede správným směrem a sami projeví zájem o nákup tamních dluhopisů. Zdá se tedy, že německý parlament je čím dál tím méně ochoten financovat další evropské země, hlavně v období, kdy mu pomalu končí volební období. Není se vůbec čemu divit, vždyť jen nedávno musel schvalovat půjčku španělským bankám.

Kdy přesně?

Momentálně existuje několik scénářů, kdy by  mohlo dojít k oficiální žádosti Španělska o pomoc. První termín se nabízí již tento víkend. V pondělí se totiž koná zasedání ministrů financí v Lucemburku, kde by tento krok mohl být podrobněji prodiskutován.

Spekuluje se i o pozdějším termínu v souvislosti s konáním regionálních voleb v Baskicku a Galicii. Ty jsou plánované na 21. října. Je možné, že by premiér Rajoy v zájmu boje o voličskou popularitu ještě vyčkal, než tyto volby proběhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám