Hlavní obsah

Jak šetřit za vytápění. Díl 1: Šetříme změnou návyků

Novinky, E.ON

Komerční článek - V úvodním článku čtyřdílného miniseriálu vám přinášíme ty nejdůležitější tipy, jak ušetřit za vytápění v domácnosti, a to pouze tím, že upravíte některé své návyky. V dalších dílech se budeme zabývat šetřením za vytápění pomocí drobných a větších investic a nakonec vám poradíme, na co se případně zaměřit již před stavbou.

Článek

Snižte teplotu v místnostech. Doporučená teplota v kuchyni, obývacím a dětském pokoji je 20 °C, v ložnici 18 až 20 °C, v koupelně 22 až 24 °C a v předsíni 17 až 19 °C. Snížením teploty o 1 °C uspoříte přibližně 6 % energie.

Při odchodu do práce snižte teplotu na cca 17 °C, při dlouhodobějším opuštění domu nebo bytu až na 15 °C.

Větrejte krátce, ale intenzivně. Doporučená frekvence je třikrát denně po 10 minutách. Odvětrejte vlhký vzduch také po osprchování, jinak by mohlo dojít k postupnému poškozování izolace.

Zavírejte dveře do chladnějších místností. Přes noc zatahujte závěsy nebo žaluzie – omezíte únik tepla oknem.

Odstraňte překážky bránící teplu se šířit a radiátory pravidelně čistěte od prachu. Nepřekrývejte je závěsy nebo nábytkem a nepoužívejte je pro sušení prádla.

Udržujte doporučenou vlhkost vzduchu v interiéru v rozmezí 40–50 %. Nižší vlhkost vzduchu totiž vyžaduje pro dosažení stejného pocitu tepla teplotu 2–3 °C vyšší. Vlhkost zvýšíte např. sušením prádla v místnosti, umístěním a pravidelným zaléváním květin nebo použitím zvlhčovače.

A pokud chcete ušetřit ještě více, využijte nyní výhodné nabídky od společnosti E.ON. S produktovou řadou Online můžete ušetřit až 10 % nákladů na zemní plyn. Výhodná sazba je navíc garantována až do konce dubna 2012, tedy do konce příští topné sezóny. Více informací o řadě Online i online kalkulačku úspory naleznete na webu www.eon.cz/online.

Reklama

Výběr článků

Načítám