Hlavní obsah

Zlínský kraj vyměřil Arrivě pokutu 690 tisíc za chaos v dopravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský kraj vyměřil společnosti Arriva za potíže v železniční dopravě pokutu 690 tisíc korun. Novinářům to po čtvrtečním jednání se zástupci společnosti řekl hejtmanův náměstek Pavel Botek (KDU-ČSL). Důvodem je porušení vzájemné smlouvy. Firma měla zpočátku potíže s dodržováním jízdních řádů.

Foto: Profimedia.cz

Několik týdnů ve vlacích Arrivy nefungoval odbavovací systém pro prodej jízdenek cestujícím.

Článek

Několik týdnů v jejích vlacích také nefungoval odbavovací systém pro prodej jízdenek cestujícím. Kvůli tomu jezdili cestující některými vlaky Arrivy v prosinci a lednu zdarma. Už dříve se Arriva zavázala, že výpadek v tržbách, které jsou příjmem hejtmanství, Zlínskému kraji nahradí.

Firma Arriva vlaky zajišťuje od loňského 15. prosince veřejnou dopravu na několika tratích ve Zlínském kraji. Od té doby však v jejích vlacích přetrvávaly potíže s prodejem jízdenek kvůli nefunkčnímu odbavovacímu systému, který proto dopravce v lednu nahradil.

Ve vlacích chyběly české nápisy, některé vozy dokonce vůbec nevyjely. Dopravce měl potíže také s informačním systémem, tedy světelnými tabulemi s informacemi odkud a kam souprava jede. V některých soupravách Arrivy v regionu systém už funguje. Ve zbývajících vlacích by se tabule měly objevit na jaře.

Arriva, která jezdí i v Česku, přišla v Británii o licenci

Ekonomika

Vyměřená sankce se týká období od 15. prosince do 31. ledna. „Sankce se skládá jednak z postihu za nedodržování standardů služeb a vybavenosti vozidel, další část pak tvoří záloha za ušlý zisk z jízdného, který byl způsoben nefunkčností odbavovacích zařízení ve vlacích Arrivy,” uvedl Botek, podle kterého se však situace radikálně zlepšila.

Ariva vlaky na základě smluv se Zlínským krajem obsluhuje spoje z Rožnova pod Radhoštěm do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi stanicemi Staré Město u Uherského Hradiště a Bylnice a Uherským Brodem a Luhačovicemi.

Pokuta 815 tisíc pro Arrivu za zpoždění vlaků

Ekonomika

Loni uzavřená smlouva s Arriva vlaky platí na deset let. Na dalších tratích v regionu nadále jezdí České dráhy.

Pokutu Arrivě vyměřil v lednu také Liberecký kraj, a to 815 tisíc korun. Hlavním důvodem byl nefunkční odbavovací systém a také informační systém ve vlacích, který byl ještě na začátku ledna v němčině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám