Hlavní obsah

Arriva, která jezdí i v Česku, přišla v Británii o licenci

Právo, rei

Britská vláda zruší licenci firmě Northern Rail, jež spadá pod společnost Arriva a na severu Anglie provozuje vlaky. K zestátnění dojde prvního března v důsledku trvale nespolehlivých služeb dopravce. Arriva je dceřinou společností německých Deutsche Bahn a působí i v Česku.

Foto: John Martin Davies / Alamy, Profimedia.cz

Vlak Arriva projíždějící v severním Walesu

Článek

Rozhodnutí ve středu oznámil ministr dopravy Grant Shapps, který firmu v uplynulých měsících opakovaně varoval. Northern Rail původně slibovala modernizaci tratí a rozšíření spojů, ale na to nedošlo. Místo toho se cestující často potýkali se zpožděními a rušením vlaků. Dopravce měl licenci do roku 2025.

„Toto je nový začátek,“ oznámil podle deníku The Guardian Shapps. Hned ale optimismus mírnil, když dodal, že je to pouze začátek. „Železniční síť Northern je obrovská a složitá a náprava některých věcí nebude rychlá ani snadná,“ podotkl.

Pokuta 815 tisíc pro Arrivu za zpoždění vlaků

Ekonomika

Dceřiná společnost německých Deutsche Bahn Arriva je pod drobnohledem úřadů i v Česku poté, co v prosinci na regionální tratě nasadila často zastaralé vozy s oznámeními v němčině, které nabíraly zpoždění, některé spoje se zcela rušily. Ve Zlínském kraji nefungoval odbavovací systém, který podnik plně nahradil až v těchto dnech.

Zlínský kraj o pokutě teprve rozhodne, Liberecký už firmě vyměřil pokutu 815 tisíc Kč. Se sankcí 670 tisíc Kč se přidalo ministerstvo dopravy, a to jen za nedostatky ve vlacích, pokutu za zpoždění ještě chystá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám