Hlavní obsah

Zlato je kvůli vyostření obchodní války nejdražší za šest let

Cena zlata je kvůli dalšímu vyostření obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou nejvýš za více než šest let. V pondělí ráno cena během obchodování v Asii přidávala více než jedno procento na 1554,56 dolaru za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), zlato tak bylo nejdražší od dubna 2013.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny zlata

Článek

Zlato je obecně považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. „Zlato v pátek těžilo ze záplavy tweetů (amerického) prezidenta (Donalda) Trumpa,” řekl agentuře Reuters analytik Stephen Innes ze společnosti VM Markets.

Peking v pátek oznámil dodatečná cla 5 a 10 procent na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do Číny dosahuje zhruba 75 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč).

Trump následně oznámil další zvýšení cel na čínské zboží od října. Také vyzval americké firmy, aby začaly hledat alternativy k podnikání v Číně, včetně přesunu výroby z Číny do USA.

V pátek večer v reakci na jeho postup výrazně oslabily americké akcie, trhy v dalších částech světa už byly zavřené, a nemohly tak zareagovat.

V jednom z mnoha tweetů si Trump stěžoval také na krádeže duševního vlastnictví ze strany Číny a uvedl, že při obchodech s Pekingem USA ročně přicházejí o stovky miliard dolarů.

Trump pak v neděli na summitu G7 ve francouzském Biarritzu vyjádřil pochybnosti v souvislosti s eskalací obchodního sporu s Čínou. Podle pozdějšího prohlášení Bílého domu tak chtěl vyjádřit politování, že cla na čínské zboží nezvýšil ještě výrazněji. V pondělí proto výrazně oslabily čínské akcie a čínský jüan sestoupil vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 11 let.

„Investoři očekávají další růst nejistoty způsobený nadále se stupňující obchodní válkou Spojených států a Číny a celkově nepříliš utěšenými vztahy na mezinárodní scéně, a to i mezi spojenci,” komentoval zdražování zlata ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Narážel tak mimo jiné i na obchodní napětí mezi USA a Evropskou unií.

Zdražují také ostatní drahé kovy. Stříbro přidává rovněž více než jedno procenta a pohybuje se kolem 17,70 USD za troyskou unci, mírnější zisky má i platina a palladium.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám