Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Zkontrolujte mrazáky. Řeznictví prodalo dvě tuny masa se salmonelózou

V Jablonci nad Nisou prodala firma Karapetjan zhruba 1,9 tuny polského kuřecího masa obsahujícího bakterie způsobující salmonelózu. Datum spotřeby masa bylo do posledního ledna, lidé jej však mohou mít zmražené doma, varovala Státní veterinární správa.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Zkontrolujte mrazáky. Řeznictví prodalo dvě tuny masa se salmonelózou

Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě.

Větší část masa prodala firma jako nebalené ve své podnikové prodejně v centru Jablonce. Zákazníci mohou maso vrátit. Kuřecí prsní řízky a stehna se prodávala mezi 25. a 27. lednem.

Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Bakterie salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Problémy s polskými potravinami
Sérii zpráv o problematické kvalitě polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a zřejmě i do zahraničí.
V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR rovněž s polským kakaem, které obsahovalo pouze 80 procent kakaa - zbývající část tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.
Salmonely v minulosti veterináři našli opakovaně nejen v kuřecím, ale i v krůtím či vepřovém mase dovezením v Polska. Asi největší případ z posledních se týkal vajec - loni v říjnu zakázala Státní veterinární správa na základě zprávy z evropského systému rychlého varování RASFF prodej 3,5 miliónu polských vajec, které mohly obsahovat bakterie salmonelózy.
Polští potravináři si stěžují, že problémy s kvalitou jejich produkce jsou v České republice zveličované s cílem vytlačit je z trhu. Například u vajec ale označilo české ministerstvo zemědělství dovozy z Polska za dumpingové. Na podzim 2012 pro změnu Polsko (a Slovensko) dočasně zakázalo dovoz tvrdého alkoholu z ČR v souvislosti se sérií smrtelných otrav metanolem.
Koncem roku 2014 si polský ministr zemědělství Marek Sawicki stěžoval, že české dozorové orgány uplatňují vůči potravinám dováženým z Polska nepřiměřeně přísné kontroly. Polsko kvůli tomu dokonce zvažovalo podání stížnosti Evropské komisi. Česká strana diskriminaci polských producentů od počátku popírala. Spor se zklidnil po schůzce Sawického s jeho českým protějškem Marianem Jurečkou. Polský ministr zemědělství po setkání prohlásil, že jeho země považuje spor za uzavřený.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků