Hlavní obsah

Zisk ČEZ v prvním čtvrtletí klesl

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent na 8,7 miliardy korun. K poklesu přispěly zejména nižší ceny elektřiny. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 19 miliard korun. ČEZ to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Provozní výnosy v prvním čtvrtletí dosáhly 52,8 miliardy korun a meziročně tak vzrostly o dvě procenta. ČEZ navyšuje celoroční očekávání čistého zisku očištěného na 17 miliard korun.

ČEZ skokově navýšil výrobu v oblasti nové energetiky, kam patří větrné, fotovoltaické a malé vodní elektrárny. V těchto zdrojích vzrostla výroba o 18 procent. K tomu pomohla především díky akvizice větrných elektráren v Německu na konci roku 2016, ale i nárůst výroby ve větrných parcích v Rumunsku.

Prodej zemního plynu meziročně vzrostl o 26 procent, prodej elektřiny o 3 procenta a prodej tepla vzrostl o 2 procenta.

„Nejvýznamnější událostí za uplynulé čtvrtletí z pohledu celoročních výsledků byl úspěšný prodej akcií MOL a souběžný výkup konvertibilních dluhopisů,“ uvedl předseda představenstva ČEZu ředitel Daniel Beneš.

Spotřeba elektřiny vzrostla v prvním čtvrtletí meziročně o výrazných 5,6 procenta, po klimatickém a kalendářním očištění o 5,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám