Hlavní obsah

Zisk ČEZ meziročně narostl o 27 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk skupiny ČEZ za první tři čtvrtletí vzrostl v meziročním srovnání o 27 procent na 33,4 miliardy korun. Společnost rovněž zvýšila meziročně tržby o osm procent na 162,5 miliardy korun. ČEZ to ve čtvrtek oznámil na svých webových stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Hlavním důvodem růstu zisku byla vyšší výroba v jaderných elektrárnách, nárůst výroby v rumunských větrných elektrárnách a mimořádné finanční náklady v roce 2011, uvedl ČEZ. Naopak negativně působí vývoj v Albánii, kde se společnost pře s tamní vládou o distribuční sítě.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se skupině meziročně zvýšil o 2,3 miliardy korun a dosáhl 64,7 miliardy korun.

Podle aktualizovaných odhadů by měl čistý zisk skupiny za celý letošní rok dosáhnout 40 miliard korun, uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Odhad zisku je o miliardu korun nižší než v pololetí. Za celý rok očekává skupina dosažení EBITDA na úrovni 85 miliard korun.

Firma dál snižuje náklady

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše si skupina udržuje silnou likvidní pozici a těší se dobrému finančnímu zdraví.

"Energetické společnosti v západní Evropě pociťují dopady ekonomické krize a rostoucí regulace energetiky ve svých výsledcích citelněji. Našimi aktivními opatřeními a úspěšným prodejem naší elektřiny na více let dopředu se nám podařilo tento vliv oddálit, ale v dalších letech tento trend zasáhne i nás. Proto intenzivně pracujeme na hledání dalších vnitřních úspor," uvedl.

ČEZ připravuje další centralizaci sdílených služeb do menšího počtu společností, chce tím ročně snížit náklady o 0,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám