Hlavní obsah

Zisk ČEZ loni vzrostl o třetinu na 19 miliard

• Aktualizováno
Novinky, bož

Čistý zisk české energetické skupiny ČEZ v loňském roce vzrostl o 30 procent na 19 miliard korun. Společnost to oznámila v úterý. Na nárůstu zisku se projevil zejména prodej akcií MOL. Výrazně narostla výroba jaderné elektřiny, na druhé straně rostly i náklady na emisní povolenky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZ Daniel Beneš.

Článek

Provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) dosahoval 53,9 miliardy korun, což je meziročně o sedm procent méně.

Provozní výnosy meziročně klesly na 201,9 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o procento. Výroba elektřiny z tradičních zdrojů, mezi něž patří například uhlí, meziročně stoupla o dvě procenta na 60,9 TWh.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů meziročně vzrostla o čtvrtinu. Zemního plynu koncovým zákazníkům se meziročně prodalo o 21 procent více. „ČEZ výrazně posiluje i v oblasti nové energetiky, provozní výnosy z ESCO aktivit vzrostly o 118 procenta na 7,4 miliardy korun,” doplnil mluvčí skupiny Ladislav Kříž. Pod zkratkou ESCO se ukrývají komplexní energetické služby.

Největší akvizicí převzetí německého Elevionu

Šéf ČEZ Daniel Beneš vyjádřil s výsledky spokojenost. „Cíle na úrovni provozního i čistého zisku jsme překonali o téměř dvě miliardy. Získali jsme povolení k dlouhodobému provozu pro zbývající tři ze čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany,” uvedl.

Nejvýznamnější akvizicí ČEZ bylo podle Beneše v loňském roce získání německé společnosti Elevion. „Patří k největším poskytovatelům ESCO služeb v zemi a jejím prostřednictvím získal ČEZ více než 1800 odborníků, roční tržby zhruba osm miliard,” dodal šéf ČEZ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám