Hlavní obsah

Zemní plyn od října zase podraží

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zemní plyn podraží od října pro domácnosti i ostatní odběratele. O kolik se cena plynu zvýší zveřejní Energetický regulační úřad v září.

Foto: město Znojmo
Článek

"Předpokládáme zvýšení vzhledem k nepříznivému vývoji cen ropy na světových trzích. Podrobnosti ale budeme znát až v průběhu září," řekla ve středu Právu mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová.

Tento úřad určuje ceny po konzultacích s dovozcem plynu, kterým je Transgas. Ten rovněž považuje zdražení za nutné. "Poslední vývoj světových cen ropy je velmi strmý a musí se odrazit na cenách pro spotřebitele," uvedl mluvčí Transgasu Martin Chalupský.

Cena závisí na ropě

Hlavní ekonom HVB CZ Pavel Sobíšek Právu potvrdil, že ceny ropy hodně vyskočily nahoru. "Měsíční průměr ceny ropy Brent například za květen až červenec je 36,90 dolaru za barel. To je téměř o 37 procent více než ve stejném období loni," uvedl.

Cena plynu je závislá na ceně ropy v tom smyslu, že se odvozuje od cen topných olejů, které se vyrábějí z ropy. Nákupní cena plynu se měsíčně mění a vychází z průměru cen topných olejů za uplynulých šest až devět měsíců. Příznivý vývoj kursu koruny k dolaru jen částečně utlumuje drahou ropu.

Plyn letos zdražil i zlevnil

Cena plynu se naposledy zvyšovala letos v lednu, pro domácnosti v průměru asi o tři procenta. Od 1. dubna klesly ceny v průměru až o 3,5 procenta a k 1. květnu až o 2,5 procenta. Květnová úprava cen byla mimořádná kvůli snížení daně z přidané hodnoty z 22 na 19 procent, neboť ke změnám může jinak docházet jen čtvrtletně.

Ceny plynu se liší podle regionů. Nejlevnější je kubík plynu k topení - stojí okolo 6,50 koruny. Vlastník domku se spotřebou 3000 krychlových metrů za rok při této ceně zaplatí ročně okolo 19 500 korun. Kromě toho ovšem hradí paušál 227 korun za měsíc, to je 2724 korun ročně

Kubík plynu sloužící jen k vaření stojí nyní něco nad deset korun a měsíční paušál je 35 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám