Hlavní obsah

Zemědělci produkují stále méně masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice se v roce 2004 vyprodukovalo o osm procent méně masa než v předcházejícím roce. Chovatelé méně poráželi především skot a prasata. Naopak na trh šlo více drůbežího masa. Vývoj odpovídá poptávce po masu v posledních letech. Údaje o produkci masa zveřejnil ve čtvrtek Český statistický úřad.

Foto: Daniel Hanslík

Členové Mládežnické rady

Článek

Jatka porazila v roce 2004 o 8,4 procenta méně prasat než v roce 2003, prošlo jimi 376 723 tun vepřového masa.

Nejvíce se ale snížila produkce hovězího masa. Býků a telat se porazilo o více než desetinu méně než v předchozím roce - 96 660 tun. Produkce drůbežího masa se zvýšila jen mírně - o 2,4 procenta.

Zemědělci kvůli nízké poptávce poráželi méně zvířat hlavně na začátku roku. Teprve v posledním čtvrtletí začala produkce zase stoupat.

Z třiceti korun na čtyřicet

Zemědělci se na jaře bouřili s tím, že cena kolem 30 korun za kilo živé váhy vepřového masa je nedostatečná, argument, že poptávka po mase v ČR klesá, odmítali. 

"Po vstupu České republiky do Evropské unie a liberalizaci obchodu začaly některé zemědělské podniky prodávat prasata do členských zemí EU za výhodnějších cenových podmínek," připomněl ČSÚ. Tím se jim výkupní cenu podařilo v průběhu roku zvýšit až na 38 korun za kilogram.

Anketa

Jakému masu dáváte přednost?
drůběžímu
41 %
hovězímu
22,2 %
vepřovému
26,5 %
maso vůbec nejím
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 117 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chovatelé prasat demonstrovali za vyšší ceny

Chovatelům prasat už poněkolikáté dochází trpělivost. Téměř dvě stovky jich v úterý demonstrovaly před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově. Farmáři...

Produkce masa v ČR stále klesá

Tuzemská produkce masa klesla v září meziročně o 17,4 procenta. Zemědělci dodali na trh proti loňskému září o 16,3 procenta méně vepřového masa a o 21,4...

Výběr článků

Načítám