Hlavní obsah
Členové Mládežnické rady Foto: Daniel Hanslík

Zemědělci produkují stále méně masa

V České republice se v roce 2004 vyprodukovalo o osm procent méně masa než v předcházejícím roce. Chovatelé méně poráželi především skot a prasata. Naopak na trh šlo více drůbežího masa. Vývoj odpovídá poptávce po masu v posledních letech. Údaje o produkci masa zveřejnil ve čtvrtek Český statistický úřad.

Členové Mládežnické rady Foto: Daniel Hanslík
Zemědělci produkují stále méně masa

Jatka porazila v roce 2004 o 8,4 procenta méně prasat než v roce 2003, prošlo jimi 376 723 tun vepřového masa.

Nejvíce se ale snížila produkce hovězího masa. Býků a telat se porazilo o více než desetinu méně než v předchozím roce - 96 660 tun. Produkce drůbežího masa se zvýšila jen mírně - o 2,4 procenta.

Zemědělci kvůli nízké poptávce poráželi méně zvířat hlavně na začátku roku. Teprve v posledním čtvrtletí začala produkce zase stoupat.

Z třiceti korun na čtyřicet

Zemědělci se na jaře bouřili s tím, že cena kolem 30 korun za kilo živé váhy vepřového masa je nedostatečná, argument, že poptávka po mase v ČR klesá, odmítali. 

"Po vstupu České republiky do Evropské unie a liberalizaci obchodu začaly některé zemědělské podniky prodávat prasata do členských zemí EU za výhodnějších cenových podmínek," připomněl ČSÚ. Tím se jim výkupní cenu podařilo v průběhu roku zvýšit až na 38 korun za kilogram.

Anketa
Jakému masu dáváte přednost?
drůběžímu
41 %
hovězímu
22.2 %
vepřovému
26.5 %
maso vůbec nejím
10.3 %
Celkem hlasovalo 117 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků