Hlavní obsah

Zemanův přítel Jakunin chce být ruským senátorem

Moskva

Šéf ruských státních železnic Vladimir Jakunin, kterého český prezident Miloš Zeman označuje za „dávného přítele”, míří do horní komory ruského parlamentu. Podle agentury TASS dal v pondělí Jakunin najevo, že se hodlá ucházet o senátorské křeslo za nejzápadnější ruskou Kaliningradskou oblast.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimir Jakunin

Článek

Jakunin je velký podporovatel ruského prezidenta Vladimira Putina a jedním z nejvlivnějších oligarchů v Rusku – ač státní dráhy, které už 10 let vede, jsou trvale ve velké ztrátě.

Podle informací, které pronikly do médií, své politické záměry již před půl rokem konzultoval s Putinem. Pokud by mandát získal, musel by se vzdát postu šéfa drah. Loni se spekulovalo o tom, že by měl být z postu odvolán.

Podporuje okupaci Krymu

V zahraničí je Jakunin znám pořádáním politické konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kterou loni navštívil český prezident Miloš Zeman. Letos údajně na Rhodos zamíří Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus.

Jakunin se v Praze účastnil i konference k holocaustu, která se konala v lednu.

Na Jakunina však již před půldruhým rokem uvalily sankce USA za to, že podporuje okupaci Krymu. Sankce Evropské unie se na něj nevztahují, nedávno navštívil ČR. [celá zpráva]

V Rusku je častým terčem kritiky ruské opozice. Protikorupční aktivista Alexej Navalnyj o něm letos v květnu napsal, že u obce Akulinino jižně od Moskvy vlastní obří palácový komplex. „Nakradl si ve státní firmě a staví si rezidenci... Cožpak se těch oblud nikdy nezbavíme?” komentoval Navalnyj majetkové poměry ruského miliardáře.

Křeslo pro Jakunina v ruské Radě federace je možné považovat za jisté. Podle ruských zákonů bude záviset na výsledku zářijové volby kaliningradského gubernátora – vítěz vybere senátora za svou oblast ze tří kandidátů, jejichž jména musí oznámit ještě před volbami. Jakunina zařadil na svou kandidátku Nikolaj Cukanov, který v souboji o gubernátorské křeslo bude hájit barvy hlavní kremelské strany Jednotné Rusko.

Kreml nyní horečně uvažuje o Jakuninově nástupci, informoval dnes moskevský rozhlas. Mezi kandidáty jsou prý dosavadní šéf společnosti Gazprom Alexej Miller, vicepremiér Arkadij Dvorkovič nebo ministr dopravy Maxim Sokolov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám